2021. nyár: Végzetes asszonyok
ITT támogathatsz bennünket

Mindenki pápája

Legalább tíz nyelven beszélt, napi 12–16 órát dolgozott, az első pápa volt, aki ellátogatott egy mecsetbe és egy zsinagógába. Több mint húsz merényletkísérletet élt túl; mire egyházfő lett, a lengyel kommunista titkosszolgálat 18 kartondoboznyi adatot gyűjtött össze róla, egy alkalommal pedig autósüldözéssel rázta le az őt követő ügynököket. 

II. János Pál (1920-2005)

Az alatta szolgáló több mint kétezer püspök nevét kívülről tudta, pápaként 104 külföldi látogatása során a Föld–Hold-távolság háromszorosát tette meg. Mindez csupán néhány találomra kiválasztott adat Karol Wojtyla lenyűgöző életútjáról.

A 2014-ben szentté avatott, lengyel születésű II. János Pál pápának gyermekkorában a sport mellett a dráma és az irodalom volt a szenvedélye. A náci megszállás idején dolgozott kőbányában és vegyi üzemben is, majd 1942-ben jelentkezett az illegálisan működő papi szemináriumba. Bár a kommunista rendszer tiltotta az egyházi ifjúsági kirándulásokat, Wojtyla tucatszám szervezett ilyeneket. Egy-egy evezőtúra alkalmával például egy felfordított kenut oltárként használva tartott misét.

A teljes cikk a Múlt-kor történelmi magazin 2016. különszám számában olvasható.

Előfizetési lehetőségek

Digitális

Digitális formában
szeretnék előfizetni
a magazinra vagy korábbi
lapszámot vásárolni

vásárolok

Nyomtatott

A magazin nyomtatott
verziójára szeretnék
előfizetni vagy már korábban
megjelent lapszámot vásárolni

vásárolok
Bezár