2021. nyár: Végzetes asszonyok
ITT támogathatsz bennünket

A szabadalmi ügyintéző

1905-ben a Svájci Szabadalmi Hivatal tisztségviselője négy, laikusok számára alig érthető tanulmánnyal teljesen megváltoztatta az Isaac Newton által lefektetett természeti törvényekre épülő világképet. A speciális és általános relativitáselmélet kidolgozójának, a világ leghíresebb egyenlete, az E = mc² megalkotójának köszönhető, hogy ma már másképpen gondolkodunk az időről, a tömegről és az energiáról.

Albert Einstein (1879-1955)

Mivel Albert Einstein csak meglehetősen későn tanult meg beszélni, szülei úgy gondolták, gyermekük szellemileg visszamaradott. A kisfiúra nemcsak a zárkózottság, hanem a hirtelenharagúság is jellemző volt. Nagyjából ötéves lehetett, amikor egy széket vágott hozzá első magántanárához, aki ezt követően nem is kívánta tovább okítani őt.

A hivatalnokként elhelyezkedő fiatal zseni nem sok időt pazarolt a szabadalmi ügyekre, mivel 1905-ös „csodaéve” után rövidesen kinevezték a Berni Egyetem oktatójának. A – jórészt felesége szűkmarkúságának köszönhetően – folyamatosan pénzszűkével küszködő, lyukas cipőkben járó tudós imádott hegedülni, de egyik tudóstársa szerint játéka leginkább egy favágóéra emlékeztetett.

A teljes cikk a Múlt-kor történelmi magazin 2016. különszám számában olvasható.

Előfizetési lehetőségek

Digitális

Digitális formában
szeretnék előfizetni
a magazinra vagy korábbi
lapszámot vásárolni

vásárolok

Nyomtatott

A magazin nyomtatott
verziójára szeretnék
előfizetni vagy már korábban
megjelent lapszámot vásárolni

vásárolok
Bezár