2021. nyár: Végzetes asszonyok
ITT támogathatsz bennünket

A fejedelem atyja

Shakespeare egyszerűen gyilkosnak nevezte Niccolò Machiavellit, volt, aki A fejedelem című művét a bűnözők kézikönyvének titulálta, mások azonban úgy vélekednek, híres munkájában nem tett mást, csak leírta, hogyan is működik a politika.

Niccolò Machiavelli (1469–1527)

Machiavelli Firenze képviseletében 1500-tól, 31 éves korától kezdve látott el diplomáciai feladatokat. 1512-ben a Mediciek megbuktatták a Firenzei Köztársaságot, és Machiavellit is börtönbe vetették az ellenük szőtt összeesküvés vádjával. Kínzásoknak tették ki, végül szabadon engedték, de száműzték. Vidéki birtokán írta meg nevezetes munkáját, amely azonban csak halála után öt évvel, 1532-ben jelent meg nyomtatásban.

Leghíresebb, humanista erkölcsiséget elvető művében kifejtette: ha az államérdek úgy kívánja, egy fejedelemnek nem szabad törődnie az erkölcsi aggályokkal. Nem számolhat az alapvetően gonosz emberek jóindulatával, és a béke fenntartása érdekében az emberi tulajdonságokat olykor kénytelen állatiakkal ötvözni: például a róka ravaszságával vagy az oroszlán nyers erejével.

A modern politikatudomány atyjaként is számon tartott Machiavelli nemcsak politikai műveket, drámákat is írt. Mandragóra című komédiáját az első modern jellemvígjátékként emlegetik. A diplomata-író könyveit a pápa 1559-ben indexre tette. 

A teljes cikk a Múlt-kor történelmi magazin 2016. különszám számában olvasható.

Előfizetési lehetőségek

Digitális

Digitális formában
szeretnék előfizetni
a magazinra vagy korábbi
lapszámot vásárolni

vásárolok

Nyomtatott

A magazin nyomtatott
verziójára szeretnék
előfizetni vagy már korábban
megjelent lapszámot vásárolni

vásárolok
Bezár