2021. tél: Mesélő naplók
ITT támogathatsz bennünket

Minden magyart a rokonának tartott Tony Curtis, Hollywood hercege

2020. szeptember 29. 10:08 MTI

Már tíz éve annak, hogy Tony Crutis 85 évesen elhunyt. A sztárra a mai napig is mindenki úgy emlékszik, aki büszke volt magyar származására.

Tony Curtis 1958-ban
Tony Curtis 1958-ban (kép forrása: Wikimedia Commons)

Tony Curtis (születési nevén Schwartz Bernát) 1925. június 3-án született New Yorkban. Apja, Schwartz Manó (Emanuel Schwartz) és édesanyja, Klein Ilona (Helen Schwartz) Mátészalkáról emigráltak New Yorkba.

A jó kiállású sztár tehetségét először A siker édes illata című 1957-ben készült drámában csillogtatta meg. Ebből az időszakból valók olyan emlékezetes filmjei, mint a Van, aki forrón szereti című vígjáték, amelyben Marilyn Monroe-val és Jack Lemmonnal játszott, A megbilincseltek, amelyért 1959-ben Oscar-díjra jelölték vagy a Spartacus. Ezekben az években nyerte el kétszer is a legkedveltebb férfi filmsztár kategóriában a Golden Globe-díjak között adományozott Henrietta-díjat.

Híres filmszerepei között emlegették a Houdinit, a Trapézt, A bostoni fojtogatót vagy Az utolsó filmcézárt. Curtis több mint 140 produkcióban szerepelt a kalandfilmektől a romantikus vígjátékokon át a drámákig.

Magyar hangját számos alkalommal a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész Sztankay István adta, aki Curtis filmjeinek mintegy 70 százalékát szinkronizálta. A legnagyobb népszerűségnek ezek közül talán a Minden lében két kanál (The Persuaders) című angol televíziós krimivígjáték-sorozat örvendett, amely 1971-1972-ben készült.

A 2014-ben elhunyt Sztankay kétszer személyesen is találkozott Curtisszel, először 2003 októberében, majd hat évvel később is, amikor mindketten részt vettek a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon tartott sajtótájékoztatón.

Tony Curtis többször is járt Magyarországon, egy ízben Mátészalkára is ellátogatott, büszke volt származására. A filmsztárt 1996-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjével tüntették ki. 2008-ban azzal keltett feltűnést, hogy elvállalta a Magyar Turizmus Zrt. hazánkat népszerűsítő, az amerikai piacra szánt reklámfilmjeinek főszerepét. Utoljára 2009 áprilisában járt Magyarországon, amikor a könyvfesztiválon bemutatta Hollywood hercege című önéletrajzát és festményeit.

Curtis 1998-ban életre hívta az Emmanuel Alapítványt, melynek tiszteletbeli elnöke lett. Ez a szervezet magyarországi zsinagógák és zsidó temetők helyreállítását és megőrzését tűzte ki céljául.

"Tony egyszer azt mondta, hogy minden magyar a rokona, hiszen ő is magyar. Csodálatra méltó, amikor valaki, ha elérte a legnagyobb hírnevet, még mindig örömmel gondol gyökereire" - írta levelében Réthelyi Miklós, az egykori nemzeti erőforrás miniszter, melyet Tony Curtis lánya, Jamie Lee Curtis kapott meg apja temetésén.

A színészlegendát utolsó útjára három magyar emléktárgy is elkísérte: egy a Dohány utcai zsinagógából, egy édesapja szabószerszámai közül és a magyar kormánykitüntetése.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tél: Mesélő naplók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár