2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Magyarország első látványrestaurátor műhelye nyílt meg a Nemzeti Múzeumban

2022. október 6. 18:54

Látványrestaurátor műhely nyílt a Magyar Nemzeti Múzeumban, amellyel a múzeum betekintést enged a Seuso-tál restaurálásának apró mozzanataiba. A Nemzeti Múzeumban felállított speciális látványrestaurátor műterem kialakításával a látogatók a kiállítótérben élőben láthatják a helyreállítás pillanatait.

reataurátorműhely

L. Simon László főigazgató elmondta, a Nemzeti Múzeum próbálja újabb és újabb ötletekkel megszólítani, becsalogatni a látogatókat és egyben a szakmai közönségnek is szeretne muníciót adni az újításokhoz, innovációhoz.

Világszínvonalú technológiával tudjuk bemutatni a Seuso-tál, a világ egyik legértékesebb műkincsének restaurálását – hangsúlyozta a főigazgató.

Németh Norbert fém-, ötvösrestaurátor-művész bemutatta a Seuso-tál helyreállításának munkafolyamatait. A műtárgy nagy mérete miatt egy időben több restaurátor dolgozik a feladaton, különböző, egyedileg készített célszerszámok, valamint innovatív eljárások és anyagok segítségével.

A tál sérülékeny anyaga és érzékeny díszítményei miatt a nagyfokú precizitást igénylő beavatkozásokat speciális mikroszkópok alatt végzik a restaurátorok.  Az aprólékos folyamatok bemutatását egy kivetítőn kísérheti figyelemmel a látogató.

Mráv Zsolt régész, szakmuzeológus rövid történelmi áttekintést nyújtott a Seuso-tál eredetéről, hosszú és rögös útjáról a Pannonia Valeriától a Nemzeti Múzeumig.

A megnyitóval egy időben Mészáros Balázs, a Magyar Nemzeti Múzeum szerkesztőségi csoportvezetője mutatta be a Múzeum új kiadványait, amelyek a múzeum gyűjteményeinek gazdagságáról és az intézményben folyó tudományos kutatásokról, illetve az intézmény által vezetett régészeti feltárásokról szólnak.

A könyvbemutatón L. Simon László főigazgató hangsúlyozta, a Magyar Nemzeti Múzeum fontosnak tartja, hogy az általa gondozott kulturális örökség és az intézmény tudományos eredményei széles körben hozzáférhetővé váljanak.

A múzeum bízik abban, hogy a kiadványok inspirációt nyújtanak kutatóknak, hagyományőrzőknek, műgyűjtőknek, művészeknek – és bárkinek, aki érdeklődik a múlt eseményei iránt.

A látványrestaurátor műhely 2022. október 7-től nyolc hónapig látható a Nemzeti Múzeumban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Nagy Melinda főrestaurátor munka közben

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár