2023. ősz: Életüket és vérüket
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Magyar boszorkánysírtól az ősi csikóvérig – 2019 hét legnagyobb régészeti szenzációja

2019. december 30. 12:38 Múlt-kor

Vaddisznó túrta 16. századi aranyak, Hérodotosz óta nem látott hajó, gyönyörű pompeji freskók, rejtett vatikáni csontkamra, páratlan római kocsis temetkezés, több tízezer éves folyékony vér és a hajdúböszörményi boszorkány – a 2019-es év sem múlt el régészeti érdekességek, szenzációs felfedezések nélkül. Hét (plusz egyet) választottunk ki.

Boszorkánysírt találtak Hajdúböszörményben

Arccal lefelé eltemetett, összekötözött kezű és lábú, 12-13. századi emberi maradványt fordított ki a markológép kanala Hajdúböszörményben a közműépítési munkálatok során 2019. február elején. Bálint Marianna helyi régész szerint egy boszorkánynak kikiáltott egyénről lehet szó, akit egykor valami miatt kiközösített a falu népe. A különös eltemetési módszer pedig arra szolgált, hogy ha netán fel is ébredne a sírban, akkor se tudjon onnan kikelni, hogy az élőket bolygassa.

Azt az antropológiai vizsgálat előtt még nem lehet pontosan megállapítani, hogy férfiről vagy nőről van szó, ám a csontváz elsődleges szemrevételezése után úgy vélték, valószínűleg egy alacsonyabb növésű, fiatal nő holttestére bukkantak. Nincs erőszakos beavatkozásnak nyoma, nem vágták le a fejét, feltehetőleg nem gyilkosság útján, hanem természetes módon hunyt el. A szakértő szerint elképzelhető, hogy foggal, esetleg hat ujjal született, extrém módon sápadt vagy nagyon szép lehetett, tehát valamilyen „testi furcsasággal” élt, ami miatt boszorkánynak kiáltották ki.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. ősz: Életüket és vérüket
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár