2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kilenc természetfeletti kígyó a világ mitológiáiból

2020. március 24. 20:17 Múlt-kor

Szent Patrik kígyói

Az ír kultúra telis-tele van mítoszokkal és legendákkal, azonban ezek közül egyértelműen a legnépszerűbbek az ország védőszentjéhez, Szent Patrikhoz kapcsolódó történetek. Ezek egyike szerint a középkori hittérítő kiűzte a kígyókat a szigetországból.

A legenda szerint a 40 napon át egy dombtetőn böjtölő szentre egy napon kígyók támadtak, amire ő botja lendítésével válaszolt: ettől a sziget összes kígyója a tengerbe menekült.

Habár Írországban – hasonlóan Új-Zélandhoz, Hawaiihoz, Grönlandhoz és az Antarktiszhoz – valóban nem honos egyetlen kígyófaj sem, ennek kevés köze van Szent Patrikhoz, és jóval több a legutóbbi jégkorszakhoz: Írországot a nagy gleccserek legutóbbi visszahúzódása óta tenger veszi körül, azelőtt pedig klímája túl hideg volt a hüllőknek.

A történet sokkal inkább allegorikus jellegű – a kígyók a pogányságot jelképezik, Szent Patrik pedig a kereszténységet hozta el Írországba.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A legenda ábrázolása a pekingi Nyári Palotában (kép forrása: Wikimedia Commons)A kígyótáncra készülő hopik 1898-ban (kép forrása: Wikimedia Commons)A nágák királya által védve meditáló Buddha (kép forrása: pickpik.com)Quetzalcoatl fejét ábrázoló szobor Teotihuacán romvárosának bejáratánál (kép forrása: Wikimedia Commons)Kép forrása: Wikimedia CommonsLeviatán elpusztítása egy 19. századi brit bibliaillusztráción (kép forrása: Wikimedia Commons)Johann Heinrich Füssli: Thor harca a Midgard-kígyóval (1788) (kép forrása: Wikimedia Commons)Szent Patrik prédikációja Taránál (kép forrása: Wikimedia Commons)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár