2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kilenc természetfeletti kígyó a világ mitológiáiból

2020. március 24. 20:17 Múlt-kor

A nágák

A hinduizmusban, a buddhizmusban és a dzsainizmusban egy mitikus, félistenszerű faj, a nágák (amely szó szanszkritul „kígyót” jelent) általában félig ember, félig kobra alakot öltöttek, bár ha a szükség úgy kívánta, teljességgel egyiknek vagy másiknak is álcázhatták magukat.

A legenda szerint Brahma isten a föld alá száműzte őket, amikor túlságosan elszaporodtak a földön. A buddhista hagyományban Sziddhártha Gautama, azaz a Buddha védelmezőiként jelennek meg, és rendkívül veszélyesek, ha haragra gerjednek.

A nágák királya, Mukalinda egy történet szerint kobraszerű csuklyáját bocsátotta a Buddha fölé, amikor vihar kerekedett, miközben az a szabadban elmélyülten meditált.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A legenda ábrázolása a pekingi Nyári Palotában (kép forrása: Wikimedia Commons)A kígyótáncra készülő hopik 1898-ban (kép forrása: Wikimedia Commons)A nágák királya által védve meditáló Buddha (kép forrása: pickpik.com)Quetzalcoatl fejét ábrázoló szobor Teotihuacán romvárosának bejáratánál (kép forrása: Wikimedia Commons)Kép forrása: Wikimedia CommonsLeviatán elpusztítása egy 19. századi brit bibliaillusztráción (kép forrása: Wikimedia Commons)Johann Heinrich Füssli: Thor harca a Midgard-kígyóval (1788) (kép forrása: Wikimedia Commons)Szent Patrik prédikációja Taránál (kép forrása: Wikimedia Commons)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár