2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kilenc természetfeletti kígyó a világ mitológiáiból

2020. március 24. 20:17 Múlt-kor

A hopi kígyótánc

A mai Arizona állam északi részén élő hopi indiánok évezredek óta mutatják be a kígyótánc nevű szertartást, amelynek célja az eső megidézése és a föld termékennyé tétele.

A rituálé során a férfiak élő kígyókat vesznek a szájukba, illetve helyeznek nyakuk köré – ezek lehetnek ártalmatlan siklók, de mérges csörgőkígyók is.

A kígyókat a szertartás előtt alaposan megmossák, ami nagy valószínűséggel nem teszi őket éppen békéssé. Habár a kígyótánc egyes részeinek sok kívülálló is szemtanúja volt az idők során – köztük Theodore Roosevelt amerikai elnök is –, nagy része a „kiva” nevű földalatti kamrákban zajlik, így a nem-hopik keveset tudnak arról, miből is áll valójában.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A legenda ábrázolása a pekingi Nyári Palotában (kép forrása: Wikimedia Commons)A kígyótáncra készülő hopik 1898-ban (kép forrása: Wikimedia Commons)A nágák királya által védve meditáló Buddha (kép forrása: pickpik.com)Quetzalcoatl fejét ábrázoló szobor Teotihuacán romvárosának bejáratánál (kép forrása: Wikimedia Commons)Kép forrása: Wikimedia CommonsLeviatán elpusztítása egy 19. századi brit bibliaillusztráción (kép forrása: Wikimedia Commons)Johann Heinrich Füssli: Thor harca a Midgard-kígyóval (1788) (kép forrása: Wikimedia Commons)Szent Patrik prédikációja Taránál (kép forrása: Wikimedia Commons)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár