2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kézlevágástól az írek büszkeségéig – 7 híres esemény, amely decemberben történt

2018. december 4. 17:41 Múlt-kor

1890. december 29.: akár háromszáz indiánt is megölhettek az amerikai csapatok Wounded Knee-nél

1890 telére a lakota sziú indiánok a szakadék szélére kerültek. A fehér telepesek több évtizednyi terjeszkedése után bölénycsordáikat a kihalás közelébe vadászták, legtöbbjüket pedig rezervátumokra szorították vissza Észak- és Dél-Dakota államok területén. Az elszigetelt és rémült őslakosok az új „Szellemtánc” mozgalomhoz vonzódtak, amely azt ígérte, hogy egy ezoterikus körtáncot gyakorolva az indiánok visszahozhatják halott őseiket, elűzhetik a telepeseket, és visszaszerezhetik földjeiket és a rajtuk legelő bölényeket.

Az amerikai hatóságok számára a Szellemtánc a szélesebb körű indián lázadás lehetőségét hordozta. A kölcsönös bizalmatlanság lógott a levegőben, amikor 1890. december 28-án az amerikai hadsereg 7. lovasezredétől egy csoport katona feltartóztatott egy körülbelül 350 fős lakota sziú menetet, amely a Pine Ridge-i rezervátumra tartott. A katonák a Wounded Knee nevű patakhoz vezették őket, Dél-Dakota állam területén, ahol letáboroztak.

Másnap reggel a katonák arra utasították a sziúkat, adjanak át minden náluk lévő fegyvert. A növekvő feszültségben az indiánok sámánja, Sárga Madár belekezdett a Szellemtáncba. Amikor azonban egy Fekete Prérifarkas nevű süket sziú nem értette, hogy miért kellene feladnia puskáját, a katonák erővel próbálták meg elvenni tőle. Innentől senki sem tudja pontosan, mi történt – dulakodás bontakozott ki, és eldördült egy lövés. Ekkor elszabadult a pokol.

Csak az utolsó lövések után vált nyilvánvalóvá a mészárlás mértéke. Legalább 25 katona elesett – sokuk baráti tűz áldozata lett –, és akár 300 sziú is holtan heverhetett a véráztatta földön, köztük nők és gyermekek is. Ahogy egy katona visszaemlékezett: „Eme őrült közelharc fehéren izzó dühét képtelen vagyok szavakkal leírni.” Bajtársai, elismerte, „egyszerűen megvesztek.” Az eredmény az amerikai történelem egyik legborzasztóbb mészárlása volt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Borisz Jelcin és Mihail Gorbacsov (kép forrása: BBC)A Wright Flyer első repülése (kép forrása: CNN)A régi, tukános Guinness-hirdetések egyike (kép forrása: historyextra.com)XVI. Lajos tárgyalása (kép forrása: fineartamerica.com)Cicero szobra (kép forrása: fee.org)A halottak tömegsírba temetése Wounded Knee-nél 1891 januárjában (kép forrása: Wikimedia Commons)A Hagia Szophia napjainkban (kép forrása: Wikimedia Commons)
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár