2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Így nézett ki Naia, a 13 ezer éve élt „mexikói“ kislány

2018. február 26. 10:41 MTI

Rekonstruálták az amerikai kontinensen valaha talált legteljesebb és legrégebbi, mintegy 13 ezer éves csontváz egykori arcát. Az arc háromdimenziós képén, amelyet a mexikóvárosi Nemzeti Antropológiai Múzeumban mutattak be szerda este, szembetűnőek a kiugró arccsontok, a lapos orr és a ferdevágású szemek.

A maradványokat, amelyek egy, a mai Mexikó területén élt tizenéves lányhoz tartoznak, a Yucatán-félsziget egyik földalatti, Hoyo Negro (Fekete lyuk) nevű barlangjában találták 2007-ben. A csontokat felszínre hozó búvárok a hajdani kislányt Naiának nevezték el, a név görögül vízi nimfát jelent.

Az arc háromdimenziós képén, amelyet a mexikóvárosi Nemzeti Antropológiai Múzeumban mutattak be szerda este, szembetűnőek a kiugró arccsontok, a lapos orr és a ferdevágású szemek. Markánsan különbözik a ma élő amerikai őslakosoktól, akiknek szélesebb és kerekebb koponyájuk van. „Nagy meglepetés volt számunkra. Nem számítottunk arra, hogy ilyen arcot fogunk látni" - mondta James Chatters antropológus.

Amerika első lakói valószínűleg Szibériából érkeztek a Bering-földhídon át mintegy 26 ezer évvel ezelőtt. Naia, aki a kutatások szerint 15 és 17 éves kora között halt meg, nehéz életet élt - fejtette ki Chatters. Hosszú utakat járt be gyalog, szenvedett az éhezéstől, legalább egyszer szült, és a karján harapás érte.

A lány csontjait nagytestű állatok - kardfogú tigrisek, gigászi lajhárok, elefántszerű masztodonok - maradványai mellett találták a barlangban. A szakemberek szerint a lány belezuhant a barlangba, és a zuhanás után röviddel meghalt, erre utal több helyen eltörött medencecsontja. A barlangi sírt, amelyet mintegy tízezer évvel ezelőtt elöntött a tenger, ma 42 méteres víz borítja.

Fogzománca és a csontjaira rakódott ásványok szénizotópos kormeghatározása alapján 13-12 ezer évvel ezelőtt élhetett. A Naia őrlőfogaiból kivont DNS korábbi években végzett elemzése azt mutatta, hogy Naia és a mai amerikai őslakosok közös őstől származnak. Az analízis eredménye azt bizonyította, hogy a mai amerikai őslakosok a legkorábbi paleoamerikaiak utódai. Ők Északkelet-Ázsiából költöztek a hajdani Bering-földhídra, a Szibériát Észak-Amerikával összekötő, ma tenger borította földszorosra 26-18 ezer évvel ezelőtt, és innen indultak dél felé, hogy benépesítsék Észak-Amerikát nagyjából 17 ezer évvel ezelőtt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Naia koponyája a vízalatti barlangban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár