2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Himmler és köre „árja” miszticizmusa váltotta volna fel a kereszténységet a Harmadik Birodalomban

2021. március 3. 15:16 Múlt-kor

Nácik Tibetben

A nácik hatalomra kerülésével a pángermán okkultizmus képviselői elérkezettnek látták az időt, hogy nézeteiket hivatalos szintre emeljék. Heinrich Himmler SS-vezér 1935-ben ennek egyik eszközéül hozta létre a rettegett szervezet értelmiségi ágát, az Ahnenerbét. Cezary Michalski, a téma egyik legismertebb kutatójának adatai szerint Németország 1935 és 1944 között többet költött az Ahnenerbe kutatásaira, mint az USA az atombomba kifejlesztésére ugyanebben az időszakban.

A náci vezetés tervei szerint a germán hagyományok kutatása, ápolása, valamint terjesztése céljából létrehozott intézet a háború után a kereszténység helyébe lépett volna. Az egyház elleni támadás részeként kezdték el kutatni a néhány évszázaddal ezelőtti boszorkányperek iratait, hogy ezek segítségével kimutathassák: valójában a kereszténység volt az egyetlen totalitárius eszme Európa történetében.

Az Ahnenerbe munkáját a háború előtt nagynevű tudósok is segítették. A több száz fős apparátust foglalkoztató szervezet intézeteiben többek között a nyelvészeti kérdésekkel, régészettel, vallástudománnyal, valamint népzenével is foglalkoztak. A testület ezzel párhuzamosan a világ számos pontján, többek között a Közel-Keleten, Közép-Ázsiában, az Antarktiszon és Tibetben vezetett expedíciói révén igyekezett bebizonyítani, hogy az emberi civilizációt az árja faj hozta létre, ezzel pedig tulajdonképpen a náci fajelméletet legitimálására törekedett.

Az Ahnenerbe kezdettől fogva az újpogány miszticizmus központjává átalakított SS-szentélyben, a wewelsburgi kastélyban működött. Az erődítményt Heinrich Himmler „okkultügyi” tanácsadója, Karl Maria Wiligut (1866–1946) javaslatára választották ki.

Bár az SS vezetője szinte vakon bízott a bécsi születésű mágusban, az osztrák pszichiátriai intézetek orvosai néhány évvel korábban fenntartásokkal kezelték az állításait, és jobbnak látták, ha egy ideig egy elmegyógyintézet betegeinek terjeszti az igét. Wiligut ugyanis többek között azzal kérkedett, hogy a germán istenekig tudja visszavezetni a családfáját, és fel tudja idézni ősei emlékeit.

1927-ben, hároméves kezelés után kiengedték az elmegyógyintézetből, ám azonnal gyámság alá helyezték. Mivel azonban nem bírta elviselni a szárnyaló fantáziája mellett immár cselekvési szabadságát is gúzsba kötő felügyeletet, 1932-ben Németországba szökött. Az éles szemű Himmler rögtön felfedezte a Wiligutban rejlő tehetséget, és a nácik hatalomra kerülése után be is indult a mágus karrierje: fokozatosan haladt felfelé az SS-ranglétrán, és egészen 1939-ig a Reichsführer tanácsadójaként tevékenykedett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Ünnepi felvonulás a Német Művészet Napján az 1930-as évekbenÜnnepi felvonulás a Német Művészet Napján az 1930-as évekbenHelena Petrovna BlavatskyA náci párt által kiadott, a fajkeveredést ellenző antiszemita plakátA Német Művészet Napján a müncheni Maximilianeum lépcsőin fiatal lányok állnak sorfalat az árja szüzek erejét és tisztaságát jelképezendő, 1937.Náci hatósági személyek egy német etnikumú polgár arcának arányait mérik. A nácik úgy gondolták, ez alapján megállapítható az emberek származása.Hitler beszédet mond a müncheni Német Művészet Házánál a Német Művészet Napján, 1939.A Hitlerjugend tagja horogkeresztes zászlóval egy tömeggyűlésen 1935 körülHimmler a wewelsburgi kastélynálA Szent Lándzsa napjainkban, a bécsi HofburgbanAz SS tagjai menetelnek a Brandenburgi kapunál Berlinben,1933. augusztus 14.Karl Maria Wiligut (1866–1946)A wewelsburgi kastély napjainkban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár