2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egyéb okkult rejtélyek mellett a piramisok titkát is kutatta Isaac Newton

2020. december 9. 10:31 Múlt-kor

Isaac Newtont mindenki a zseniális matematikusként ismeri, aki lefektette a klasszikus fizika alapjait, létrehozta a mozgás és a gravitáció törvényeit, és a felvilágosodás korának egyik legmeghatározóbb tudósaként írta be magát a történelembe. Titokban azonban a tudós az alkímia és a teológia obskúrusabb ágazatainak megszállottja volt. Minderre csak 200 évvel halála után derült fény, új megvilágításba helyezve a modern világra óriási hatással levő matematikust.

Viharvert jegyzetek

Az eddig kiadatlan jegyzetek, amelyekből kiolvashatók Newton kísérletei a Bibliában rejtőző titkos kód megfejtésére, illetve a világvége időpontjának meghatározására, kalapács alá kerülnek a Sotheby's aukciósház jóvoltából.

Három oldalnyi, a piramisokról – amelyekről Newton úgy gondolta, hatalmas titkok kulcsát rejtik – szóló firkálástól például több százezer fontot várnak az online árverés zárásával.

A „kutya megette a házi feladatot” mese egy variációjában a jegyzetek szélei megégtek, a források alapján azért, mert Newton házi kedvence, Diamond (Gyémánt) az asztalra felugorva feldöntött egy gyertyát, amely megégette a papírokat.

„Igazán lenyűgözőek ezek a papírok, mert látni bennük, ahogy Newton próbálta kitalálni a piramisok titkát” – mondta Gabriel Heaton, a Sotheby's kézirat-specialistája. „Csodálatos egybefolyás ez, amely összehozza Newtont és a klasszikus ókor e nagyszerű tárgyait, amelyek évezredek óta lenyűgözik az embereket. A papírok figyelemreméltó gyorsasággal egyenesen a Newton által vizsgált legmélyebb kérdések szívébe viszik az olvasót.”

Newton a piramisokat az 1680-as években tanulmányozta, miután önkéntes kutatói száműzetésbe vonult a lincolnshire-i Woolsthorpe-birtokra, távol a Cambridge-i Egyetem megszokott környezetétől. Az önkéntes száműzetésbe vonulás oka az volt, hogy riválisa, Robert Hooke, a tudományos Királyi Társaság prominens tagja hevesen kritizálta munkáit.

Newton arra a mértékegységre próbált rájönni, amely szerint a piramisok épültek. Meggyőződése szerint az ókori egyiptomiak képesek voltak kiszámolni a Föld méretét, és a mértékegység felfedezésével ő maga is képes lett volna erre.

Ettől aztán azt remélte, további ókori mértékegységekhez vezeti majd el, amelyek segítségével feltérképezheti Salamon egykori templomának felépítését és méreteit, ezáltal pedig a Biblia titkos jelentéseit értelmezheti.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Az egyik, a piramisokról szóló, megégett jegyzetlap

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár