2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hét kevésbé jámbor életű szent a történelemből

2020. július 7. 15:35 Múlt-kor

Szent Dizmász

A Bibliát ismerők nagy része a „jobb lator” néven ismeri Jézus történetének eme alakját. Ő az egyike annak a két gonosztevőnek, akiket a Golgotán Jézus mellett feszítettek keresztre.

A Kr. u. 4. századra tehető, Nikodémosz evangéliuma nevű apokrif írás a Dizmász nevet adja neki, és a hagyomány arról is megemlékezik, hogy a tolvaj korábban már találkozott Jézussal – amikor az még csecsemő volt.

A népszerű történet szerint egy társával útonállókként próbálták meg kifosztani a Heródes katonái elől Egyiptomba menekülő Máriát és Józsefet, azonban Dizmásznak megesett a szíve a szerencsétlen családon, és 40 drachmával kenyerezte le bűntársát, hogy hagyja őket békén.

A kis Jézus ekkor megjövendölte, hogy hogy a két tolvajt vele együtt feszítik majd meg Jeruzsálemben, és hogy Dizmász vele tart majd a mennybe.

A kereszten függve aztán – Lukács evangéliuma szerint – Dizmász így szólt: „Jézus, emlékezzél meg rólam, amikor eljössz királyságodba”, mire Jézus így felelt: „Bizony, mondom néked, ma velem leszel a paradicsomban.” A szentként tisztelt bűnbánó tolvaj ünnepe a katolikus egyházban március 25.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Szent Ágoston (kép forrása: Wikimedia Commons)Egyiptomi Szent Mária és Zosimas apát találkozása egy középkori illusztráción (kép forrása: Wikimedia Commons))Szent Juniper Serra szobra (amely egy indián gyermekkel ábrázolja őt) Palma de Mallorcában (kép forrása: Flickr)Folignói Szent Angéla egy 18. századi ábrázoláson (kép forrása: Wikimedia Commons)Canterburyi Szent Tamás mártírhalála egy 15. századi iniciáléban (kép forrása: Wikimedia Commons)Szent Kolumbát ábrázoló ólmozott üvegablak az ionai apátságban (kép forrása: Wikimedia Commons)Simon de Vos műhelye: Krisztus a kereszten (17. század) (kép forrása: Wikmedia Commons)
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár