2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hét kevésbé jámbor életű szent a történelemből

2020. július 7. 15:35 Múlt-kor

Folignói Szent Angéla

A 2013-ban, szintén Ferenc pápa által szentté avatott Folignói Szent Angéla története meglehetősen szokatlan. Az 1248-ban az itáliai Spoletói Hercegség egyik előkelő családjában született lányt szépsége miatt korán férjhez adták, és hamarosan több gyermeket is szült.

Annak ellenére azonban, hogy egy nemes úr jólétben élő felesége volt, további gazdagságra és még előkelőbb társadalmi státuszra vágyott – ezek jobban érdekelték, mint férje vagy gyermekei.

Negyvenéves kora körül érte a megvilágosodás, melynek nyomán úgy érezte, élete üres és értelmetlen. 1285-ben Szent Ferenchez imádkozott, aki meg is jelent előtte egy látomásban. Angéla a tanácsát kérte, hogyan gyónhatná meg élete addigi összes bűnét.

Angéla ezután bűnbánó életet élt, és ferences gyóntatója, Rajnald testvér útmutatásával (akinek elmesélte látomását) az imádságnak és a jótékonykodásnak szentelte életét.

Három évvel később tragikus módon egymás után hunyt el édesanyja, férje és gyermekei is – egyes olvasatok szerint ő maga végzett velük, hogy semmi se kösse a világi élethez.

Annyi bizonyos, hogy ezt követően minden vagyonán túladott, és 1291-ben belépett a ferences világi rendbe, és női közösséget alapított a betegek és a szegények megsegítésére.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Szent Ágoston (kép forrása: Wikimedia Commons)Egyiptomi Szent Mária és Zosimas apát találkozása egy középkori illusztráción (kép forrása: Wikimedia Commons))Szent Juniper Serra szobra (amely egy indián gyermekkel ábrázolja őt) Palma de Mallorcában (kép forrása: Flickr)Folignói Szent Angéla egy 18. századi ábrázoláson (kép forrása: Wikimedia Commons)Canterburyi Szent Tamás mártírhalála egy 15. századi iniciáléban (kép forrása: Wikimedia Commons)Szent Kolumbát ábrázoló ólmozott üvegablak az ionai apátságban (kép forrása: Wikimedia Commons)Simon de Vos műhelye: Krisztus a kereszten (17. század) (kép forrása: Wikmedia Commons)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár