2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hét kevésbé jámbor életű szent a történelemből

2020. július 7. 15:35 Múlt-kor

Szent Kolumba

Kevés tény tudható biztosan a bencés apátról, aki mind Írország, mind Skócia egyik védőszentjének számít. Az ír gael nyelven Colm Cille, azaz „az egyház galambja” néven ismert férfi 521 körül született a mai Donegal megyei Gartanban, és 30 évesen csatlakozott a papsághoz a mai Meath megyei Clonard apátságában.

Amikor unokatestvére, Fiachra mac Ciaráin herceg földbirtokot adományozott neki Derryben, ott saját kolostort épített, ahonnan aztán a szigetország északi felét bejárva hirdette az igét, és egy évtized leforgása alatt további 30 kolostort alapított.

Szent Kolumba mindazonáltal nem feltétlenül volt mindenben a szentség mintaképe. Buzgósága sokakat elidegenített az új vallástól, 563-ban pedig közreműködött két ír törzs között egy háború kirobbantásában – ezért feljebbvalói kiátkozással is megfenyegették.

Végül „csupán” Írországból tiltották ki: 12 társával Skóciába távozott, ahol a mai ország nyugati területén lévő Dál Riata királyságban telepedett le. Iona apró szigetén kapott engedélyt a kolostoralapításra, hátralevő életének nagy részét itt töltötte.

Ionából végül a nyugati világ egyik fontos vallási és kulturális központja lett, zarándokhellyé és uralkodók temetkezési helyévé is vált.

Érdekesség, hogy 565-ben Szent Kolumba állítólag a Loch Ness-i szörnnyel is találkozott, ezt tekintik a mitikus lény első írásos említésének.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Szent Ágoston (kép forrása: Wikimedia Commons)Egyiptomi Szent Mária és Zosimas apát találkozása egy középkori illusztráción (kép forrása: Wikimedia Commons))Szent Juniper Serra szobra (amely egy indián gyermekkel ábrázolja őt) Palma de Mallorcában (kép forrása: Flickr)Folignói Szent Angéla egy 18. századi ábrázoláson (kép forrása: Wikimedia Commons)Canterburyi Szent Tamás mártírhalála egy 15. századi iniciáléban (kép forrása: Wikimedia Commons)Szent Kolumbát ábrázoló ólmozott üvegablak az ionai apátságban (kép forrása: Wikimedia Commons)Simon de Vos műhelye: Krisztus a kereszten (17. század) (kép forrása: Wikmedia Commons)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár