2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hét híres Mária-jelenés Lourdes-tól Fatimáig

2021. december 26. 09:47 Múlt-kor

A nap zuhan a föld felé

„Én is az égbe fogok jutni?” – kérdezte gyermeki őszinteséggel a tízéves Lúcia egy fehérbe öltözött asszonytól, aki egy villámlásnak hitt fényvillanás után jelent meg neki és két unokatestvérének, a kilencéves Franciscónak és a hétéves Jacintának 1917. május 13-án egy kis portugáliai falu, Fatima közelében. A válasz igenlő volt.

Az istenfélő gyermekek – akiket elbeszélésük szerint egy évvel korábban három alkalommal is meglátogatott egy angyal – meglehetősen bátran viselkedtek a Szűzanya társaságában, aki azt kérte tőlük, hogy a következő hónapok 13. napján jöjjenek el ismét a helyszínre.

Jézus anyja felszólította őket, hogy imádkozzanak sokat a világért. A jelenés hírét nem bírták magukban tartani, így a következő hónapokban számos – az első világháború pokla közepette csodára váró – ember sereglett a Cova da Iria nevű helyre, hogy láthassák Máriát.

Október 13-án, a hatodik találkozásnál már 70 ezren gyűltek össze, ekkor került sor a számos módon megörökített, több percen át tartó napcsodára, amikor az „ezüstkoronggá váló” égitest megnőtt, és forogva „zuhanni” kezdett a föld felé.

,,A hatalmas tömeg a csodálatos esemény láttára térdre esett, a Hiszekegyet, az Üdvözlégy Máriát és a tökéletes bánatot imádkozta minden ajak” – írta később az eseményről Manuel Nunes Formigao, Ferreira kanonokja.

A látnok gyermekek közül – akiket a hitetlenkedő világi hatóságok megpróbáltak rávenni, hogy vonják vissza állításaikat – a két testvért hamarosan elragadta a spanyolnátha.

Lúcia viszont a szűz ígérete szerint hosszú életet kapott. Évtizedekkel később ő árulta el az egyháznak, milyen titkokat, üzeneteket bízott rájuk Mária a pokollal és az emberiség jövőjével kapcsolatban.

Volt köztük utalás a világháborúkra, az orosz kommunizmusra és egy fehér ruhás alak puskatűz általi halálára is. Az egyház szerint ez utóbbi II. János Pál pápa 1981. május 13-i merényletét jósolhatta meg.

Az egyház által végül 1930-ban elismert jelenés helyszínén Szűz Mária kérésének megfelelően bazilika épült, amely ma az egyik legnagyobb európai búcsújáró hely. Különösen május 13. és október 13. között látogatják a zarándokok.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár