2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hét híres Mária-jelenés Lourdes-tól Fatimáig

2021. december 26. 09:47 Múlt-kor

A vitatott jelenés

Egy évvel Tito halála után és tíz évvel a jugoszláviai háború kitörése előtt, 1981. június 24-én este hat óra körül a bosznia-hercegovinai Međugorje falu melletti dombon hat gyermek különös dolgot vélt látni.

Ivanka Ivanković vette először észre a tüneményt, majd felkiáltott: „Ott van a szűz!” Elmondásuk szerint az előttük megjelenő Szűz Mária hosszú szürke ruhát, fehér fátylat viselt, a haja fekete, a szeme pedig kék volt, egy felhőn állt, és a fején csillagkoronát viselt.

A fiatalok 18-20 évesnek becsülték az asszonyt, aki a Béke Királynőjének nevezte magát.

A négy lány és a két fiú másnap is látni vélte a „Gospát”, vagyis az úrnőt, akit – egyikőjük nagyszülőjének tanácsára – egy alkalommal le is locsoltak szenteltvízzel, hogy megbizonyosodjanak arról, nem a gonosz lélektől származik. A szűz felszólította őket, hogy figyelmeztessék a világot a Sátán veszélyeire, és hogy imádkozzanak minél többet.

Sokat vitatott állításuk szerint hármuknak azóta is minden egyes nap megjelenik Mária, aki vagy a falu templomában, vagy az otthonaikban berendezett kis kápolnában mutatja meg magát nekik, és ad üzenetet.

Az egyház az elmúlt években több alkalommal is kinyilvánította, hogy nem ismeri el a međugorjei jelenéseket, az egyházi vizsgálatok szerint nem történnek természetfölötti események a helyszínen (néhányan azonban azt nem tagadják, hogy 1981 nyarán valóságosak voltak a látomások).

A tudományos elemzések sem tudják bizonyítani a Szűzanya állandósuló megjelenéseit.

A nagyfokú szkepticizmus ellenére a hivatalos zarándoklatok nincsenek megtiltva, sőt számos egyházi elöljáró biztatja a híveket, hogy látogassák meg Međugorjét.

Évente milliós számban érkeznek a katolikus hívek a kisvárosba, ahol – egyes püspökök kifejezett tiltása ellenére – akár kézrátételben is részesülhetnek az egykori látnokoktól.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár