2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hét híres Mária-jelenés Lourdes-tól Fatimáig

2021. december 26. 09:47 Múlt-kor

„Én vagyok a Szeplőtelen Fogantatás”

Hideg, borús februári nap volt. Dél körül járt az idő. Bernadette Soubirous, a Pireneusok lábánál fekvő francia városka, Lourdes molnárjának legidősebb lánya húgával, Marie-val és a szomszéd kislánnyal épp rőzsét szedett a hegyi patak partján.

Mivel kevés tűzifának valót találtak, úgy döntöttek, átmennek a patak túloldalára. A gyakran betegeskedő, vékonyka 14 éves Bernadette eleinte vonakodott mezítláb a patakba gázolni, ám egy idő után mégis rászánta magát.

Már épp levette a facipőjét és harisnyáját, amikor különös zúgást hallott, majd eltűntek előle a fák, nagy fehérséget látott, és a közeli barlangnál egy vakítóan sugárzó szellemalak jelent meg előtte.

E látomás napja, 1858. február 11-e teljesen megváltoztatta a kislány életét. Az alak a harmadik találkozás alkalmával már meg is szólította őt, március 25-én pedig így felelt a kilétéről érdeklődő Bernadette-nek: „Én vagyok a Szeplőtelen Fogantatás”.

Szűz Mária július 16-ig 18 alkalommal jelent meg a lány előtt. Bár volt, hogy egy látomás során több tízezren kísérték el Bernadette-et, a titokzatos hölgyet egyedül csak a lány látta.

A Massabielle-hegy barlangjában, a jelenések helyén fedezte fel Bernadette a Szűzanya útmutatása alapján a mára világhírűvé vált gyógyforrást, ahol már számtalan beteg nyerte el gyógyulását. A forrás feletti sziklára épült templomot évente mintegy hatmillió zarándok keresi fel.

A látomásai hatására apácának álló Bernadette 1879-ben, 35 éves korában csontturberkulózisban halt meg. Maradványait 30 évvel később, boldoggá avatásakor hantolták ki.

Kiderült, hogy míg a kezében tartott kereszt és rózsafüzér is oxidálódott, a holttest tökéletesen ép maradt. Két orvos – egymástól függetlenül – is megállapította, hogy külső beavatkozásnak, balzsamozásnak nyoma sincs.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár