2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hét érdekesség Salvador Dalíról

2018. május 11. 12:18 Jeki Gabriella Múlt-kor

A modern művészet sajátos személyisége a szürrealista alkotásmód magas esztétikai szintre emelésével egyszerre nyitott és tetőzött be egy korszakot. Pontosan 114 éve született Salvador Dalí.

Azt hitte, hogy a halott testvérének a reinkarnációja

Salvador Dalí bizarr életvitelének egyik lehetséges magyarázata sajátos gyermekkorához köthető. Mielőtt Dali megszületett, az anyja egy másik gyermeknek adott életet, aki szintén a Salvador Dalí nevet kapta. Sajnos az első Salvador Dalí 22 hónapos korában, gyomorfertőzés miatt elhunyt. Kilenc hónappal később azonban megszületett a második kis Salvador Dalí. Mivel ez a gyermek igencsak hasonlított az elsőre – ráadásul pontosan kilenc hónappal később született – a szülei azt gyanították, hogy halott gyermekük minden bizonnyal újjászületett egy új testben. Amikor Dalí betöltötte az ötödik életévét, a szülei elvitték az első kis Salvador Dalí sírjához, és elmesélték neki mély hitüket azzal kapcsolatban, hogy ő maga a testvére reinkarnációja lehet. Ez az élmény óriási pszichológiai hatást gyakorolt Dalíra. Későbbi munkái is ezt tükrözik, amelyek gyakran utalnak arra a halott gyermekre, akiről bizonyosan hitte, hogy „ő a személyiségének a legjobb része”. Az ehhez kapcsolódó, valószínűleg traumás élmény is segíthet megmagyarázni néhány bizarr eseményt, amelyek Salvador Dalí életében történtek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí i Domènech a modern művészet sajátos személyisége voltKülönböző anyagok és formák ötvözete teszi egyedülállóvá a Dalí ékszereketDalí egyik leghíresebb festményén a kemény és a lágy ellentétpárját vizsgálta
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár