2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hét érdekesség Salvador Dalíról

2018. május 11. 12:18 Jeki Gabriella Múlt-kor

Szokatlan házasságot kötött

A szürrealista alkotásmód sajátos személyisége 1929. augusztusában találkozott élete szerelmével. Elena Ivanovna Diakonova, legismertebb néven Gala, azonnal rabul ejtette Dalí szívét. Gala azonban sajnálatos módon már házasságban élt Paul Eluard, francia szürrealista költővel. Dali azonban nem csüggedt:
„Ő egyszerűen arra hivatott, hogy az én Gradivám legyen, aki előrelépve váljon a győzelmemmé, a feleségemmé” – jelentette ki akkoriban.

Mivel Gala és Eluard egyfajta nyitott házasságban élt – korábban három évet töltöttek együtt, egy közös háztartásban Max Ernst művésszel –, ezért semmi nem állhatott Dalí és Gala szerelmének útjába. Miután a nő elvált Eluardtól (bár szexuális viszonyukat tovább folytatták), 1934-ben feleségül ment Dalíhoz, akivel 1982-es halálukig együtt maradtak.

Házasságuk természetesen nem volt hagyományosnak vagy épp átlagosnak nevezhető, hiszen mindketten folytatták mellette bohém életmódjukat, kapcsolatuk azonban nyilvánvalóan boldogsággal teli volt.
Galából hamarosan Dalí múzsája és menedzsere lett, akinek „anyagi érzékenysége” támogatta az extravagáns életmódjukat. A partnerség olyan fontossá vált, hogy Dali gyakran mindkettőjük nevével írta alá alkotásait. 1968-ban Dalí egy kastélyt vásárolt Galának Spanyolországban, amelyet a nő csak azzal a feltétellel fogadott el, hogy a férfi csak az ő írásos engedélyével látogathatja azt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí i Domènech a modern művészet sajátos személyisége voltKülönböző anyagok és formák ötvözete teszi egyedülállóvá a Dalí ékszereketDalí egyik leghíresebb festményén a kemény és a lágy ellentétpárját vizsgálta
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár