2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

Hátborzongató emberrabló programot folytatott Japánban az észak-koreai rezsim

2021. január 12. 18:05 Múlt-kor

Emberrablások a Koreai-félszigeten túl

1970-ben az észak-koreai emberrablások fókuszába Japán került, miután a Vörös Hadsereg Frakció nevű japán terrorszervezet (amely nem tévesztendő össze az azonos nevű nyugatnémet terrorszervezettel) március 31-én eltérítette a Japan Airlines 351-es járatát, és Phenjanba repült, menedékjogot kérve az észak-koreai rezsimtől. Szándékuk az Észak-Koreába disszidálással az volt, hogy az ott kapott katonai kiképzés után Japánba hazatérve kommunista forradalmat robbantsanak ki.

Miután az egyik gépeltérítő barátnőjének szintén sikerült Phenjanba jutnia, a többi fiatal férfi szintén japán feleséget követelt magának. Az észak-koreai titkosszolgálat vezetője eddigre már Kim Ir Szen fia és későbbi utóda, Kim Dzsongil volt, aki a kérést meghallgatva ügynököket küldött Japánba, hogy megfelelő jelölteket „toborozzanak” – akár erőszakkal is.

Japán egyébként is kívánatos célpont volt az észak-koreai titkosszolgálat számára. Egyfelől viszonylag közel található, mintegy 1000 kilométerre az Észak-Korea keleti partján fekvő Vonszan kikötővárostól.

Emellett úgy gondolták, a japán nyelv hasznos lehet Kim Ir Szen ideológiája, a dzsucse („uralom önerőből”) kelet-ázsiai terjesztése szempontjából. Ráadásul ekkoriban a japán útlevél szinte a világ minden országába lehetővé tette a vízummentes belépést, ami a kémek számára felbecsülhetetlen értékű eszközzé tette.

Mindeközben a japán vezetés mit sem sejtett arról, hogy állampolgárai egy idegen ország titkosszolgálatának elsődleges célpontjaivá váltak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Az elraboltak Észak-Koreában született gyermekeinek hazatérése 2004-ben (kép forrása: Wikimedia Commons)Jokota Megumi édesanyja, Jokota Szakie (j2) és egy észak-koreai disszidens család tagjai George W. Bush amerikai elnökkel a washingtoni Fehér Házban, 2006. (kép forrása: Wikimedia Commons)A bal oldali fotón állítólag az immár felnőtt Jokota Megumi látható, jobbra egy még Japánban készült fotóÉszak-koreai halászhajó (kép forrása: Wikimedia Commons)Kim Dzsongil (bsz) egy oroszországi látogatáson, 2011. (kép forrása: Wikimedia Commons)Kim Ir Szen 1950-ben (kép forrása: Wikimedia Commons)
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár