2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hat világhírű kettős ügynök

2016. március 9. 08:35

Akinek kulcsszerepe volt Hitler átverésében

Az 1912-ben, Barcelonában született Juan Pujol García figyelemre méltó kémkarrierjét megelőzően számos foglalkozást kipróbált: vezetett csirkefarmot, volt mozitulajdonos és egy szálloda élén is állt, ám mindegyik vállalkozása kudarcba fulladt. A második világháború kitörését követően a Hitlerrel szemben komoly ellenérzéseket tápláló Pujol felajánlotta szolgálatait a Spanyolországban működő brit hatóságoknak, akik azonban elsőre visszautasították az együttműködést. Ezt követően – magát fanatikus nácinak kiadva – a németeknél is jelentkezett, remélve, hogy ezzel meggyőzheti a briteket arról, hogy kémként alkalmazzák.

Pujolt Chapmanhez hasonlóan az Abwehr képezte ki. A katalán férfi feladatául azt jelölték ki, hogy állítson fel Nagy-Britanniában egy kémhálózatot, amely aztán fontos információkkal láthatja el a német katonai hírszerzést. Pujol ehelyett azonban Portugáliába utazott, ahol kitalált egy több mint két tucat álügynökből kiépített, nem létező „kémhálózatot”. A férfi – aki sohasem járt Angliában – ezt követően  szakkönyvek és folyóiratok segítségével hírszerzési álriportokat fabrikált, elhitetve a nácikkal, hogy valóban Angliában tartózkodik. Eközben folyamatosan bombázta ajánlatával a briteket, akik 1942 tavaszán végül elfogadták a felajánlkozást. Pujol immár valóban Angliában utazott, ahol megkapta a remek színészi képességeire utaló Garbo fedőnevet. A kettős ügynök kulcsszerepet játszott abban, hogy hamis rádióadásokkal, valamint szimulált támadásokkal elhitessék a németekkel: a szövetségesek partraszállására 1944 nyarán nem Normadiában, hanem Pas de Calais-nál kerül majd sor.

Pujol a háború után Venezuelában telepedett le. 1949-ben a brit hatóságok – egy esetleges náci bosszútól tartva – közölték volt feleségével és gyermekeivel, hogy az egykori kettős ügynök maláriában meghalt (Afrikában). Néhány évtizeddel később egy történész azonban megtalálta a még mindig Venezuelában élő Pujolt, akiről a normandiai partraszállás 40. évfordulóján, 1984-ben mindenki megtudhatta, hogy még életben van. A férfi évtizedek után újra találkozhatott gyermekeivel. 1988-ban hunyt el.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár