2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hamarosan újra régi fényében ragyoghat a füzéri vár és a füzérradványi Károlyi-kastély

2018. március 28. 10:51 MTI

Összesen 4,5 milliárd forintos kastély- és várfejlesztési program indul a füzéri várban és a füzérradványi Károlyi-kastélyban a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében – közölte kedden Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Füzérradványban.

Mint elmondta, a füzéri vár korábban megkezdett fejlesztése 1,5 milliárd forintos hazai társfinanszírozással kiegészített európai uniós forrásból folytatódik. Ebből a két éve átadott, első ütemben megvalósult projektelemek kiegészítése történik meg. Ezúttal megépül az úgynevezett Rimay-ház, a Pápai-ház, az ecetesház, megújul a várudvar, szabadtéri színpad épül, valamint olyan beruházások valósulnak meg, amelyekkel interaktív módon mutathatják be egy középkori vár életét, de gasztronómiai bemutatókra is lehetőség nyílik – közölte a miniszteri biztos. Füzérradványban a Károlyi-kastély 1,5 milliárd forint európai uniós forrásból újul meg, amely kiegészül további 1,4 milliárd forintnyi hazai támogatással.

Ebből a pénzből a tetőcserét, az épületgépészet megújítását, az épület szigetelését és külső festését végzik el. A földszinten felidézik a kastély aranykorát, az 1930-as éveket, amikor kastélyszállóként működött az épület. Az emeleten pedig a helyszínen forgatott Karády Katalin-filmek nyomán filmtörténeti tárlatot is berendeznek.  Hozzátette, hogy a füzérradványi volt az ország első kastélyszállója, amelyet a harmincas években üzemeltetett a Károlyi család. A vállalkozás nemcsak üzleti siker volt, hanem a helyszínen megfordult a társadalmi elit jelentős része is – fogalmazott a miniszteri biztos. Virág Zsolt szerint ennek a korszaknak a felidézésével olyan atmoszférát lehet teremteni a látogatók számára, amely egyedülálló.

A miniszteri biztos beszélt arról is, hogy szeretnének a kínálattal minden korosztályt megszólítani, ezért az interaktív elemek, valamint az aktív kikapcsolódást kínáló szolgáltatások széles körűek lesznek. Példaként említette a piknikkosár programot, amely során a kastély körüli parkban tett sétához helyi termékekből összeállított kosarat lehetne vásárolni a recepción. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy a két beruházás jelentősen megnöveli majd a térség turisztikai vonzerejét. A zempléni és abaúji idegenforgalom ugyanis három pillérre épül: az épített örökségre, a természeti értékekre, valamint a tokaji borra. Ehhez párosulnak azok a programok, amelyek egész évben aktív kikapcsolódást nyújthatnak a vidékre látogatóknak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A füzérradványi Károlyi-kastély

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár