2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Gödöllőn lesz látható a világ legnagyobb Sisi-gyűjteménye

2023. július 21. 15:05 MTI

A Gödöllői Királyi Kastélyba érkezik szeptemberben a Sisi on Tour című időszaki kiállítás, amely Erzsébet királyné személyes tárgyainak gyűjteményét mutatja be a Gödöllői Királyi Kastély és a Schönbrunn Group közös szervezésében.

Sisi
Erzsébet királyné Benczúr Gyula festményén

Wittelsbach Erzsébet a 19. századi európai történelem egyik legérdekesebb személyisége. Halálának 125. évfordulója alkalmából a császárné életét az ő személyes, valamint közvetlen családtagjainak használati tárgyain keresztül ismerhetik meg az érdeklődők – közölték a tárlat szervezői az MTI-vel.

Miután 2004-ben megnyílt a bécsi Hofburgban a Sisi Múzeum, a Schönbrunn Group gyűjteményezési stratégiája az Erzsébet császárné nevét viselő gyűjteményi rész bővítésére irányult.

Mára ez a kollekció több mint 1000 darabot számlál, így a világ legnagyobb Sisi-gyűjteményének számít.

A legérdekesebb darabokból a bécsi szakemberek egy utazó kiállítást állítottak össze, amelynek Gödöllő lesz az első állomása. A tárlaton a gyűjteményből mintegy 200 tárgy szerepel.

A kiállításon látható lesz többek közt az a selyemruha és főkötő, amelyet Erzsébet a keresztelőjén viselt, az a császár uralkodói jelmondatával és a magyar koronával díszített aranyozott tartály, amelyben az 1867. június 8-i koronázás dombjának földje is megtalálható, valamint az a szintén aranyból készült medál is, amelyben lánya, Gizella és fia, Rudolf egy-egy fényképe található.

Látható lesz még Sisi különleges, fekete napernyője, több, császári családtagot ábrázoló portré, számos dokumentum, porcelán.

Emellett olyan textilek, mint a királyné gimnasztikanadrágja, Rudolf trónörökös vadászmellénye, valamint számos metszet és grafika is helyet kapott a gyűjteményben.

A szeptember 8-tól január 28-ig látogatható tárlat kurátora Michael Wohlfart, a bécsi Sisi Múzeum Erzsébet királyné-szakértője.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Forrás: MTI / Szigetváry Zsolt

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár