2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elrontott borból mennyei nedű

Egy népszerű történet szerint az hautvillers-i bencés apátság szerzetese, Dom Pérignon találta fel a pezsgőt a XVII. század végén. Az apátság pincemestereként rendtársait egy új, még meg nem erjedt cukrot tartalmazó borospalackkal akarta meglepni. Amikor belekóstolt a félkész produktumba, elhangzott a nevezetes „Csillagokat iszom!” felkiáltás.Egy népszerű történet szerint az hautvillers-i bencés apátság szerzetese, Dom Pérignon találta fel a pezsgőt a XVII. század végén. Az apátság pincemestereként rendtársait egy új, még meg nem erjedt cukrot tartalmazó borospalackkal akarta meglepni. Amikor belekóstolt a félkész produktumba, elhangzott a nevezetes „Csillagokat iszom!” felkiáltás.

Egy népszerű történet szerint az hautvillers-i bencés apátság szerzetese, Dom Pérignon találta fel a pezsgőt a XVII. század végén. Az apátság pincemestereként rendtársait egy új, még meg nem erjedt cukrot tartalmazó borospalackkal akarta meglepni. Amikor belekóstolt a félkész produktumba, elhangzott a nevezetes „Csillagokat iszom!” felkiáltás. Franciaország egyik hűvösebb tartományában, Champagne-ban az erjedés gyakran a szüretet követő év tavaszán fejeződött be, ám ezeket a szénsavas borokat – ekkor még – leselejtezték.

Ugyan az „elrontott” italokat már Pérignon előtt is ismerték, a pezsgőkészítést valóban ő forradalmasította: a nyomástűrő üvegpalackok és a titkos összetevő, a parafadugó alkalmazásával – valamint a lezáráshoz használt, viaszba mártott drótkengyellel – ízletes alkoholt varázsolt a bencés apátság pincéjében.

A titkos recept már XIV. Lajos francia király udvarában is hódított, aki amellett, hogy bevezette a pezsgős reggeliket, dekrétumban szabályozta a palack űrtartalmát és súlyát. A pezsgőspohár alakját a legenda szerint Madame Pompadour, XV. Lajos legendás szeretőjének keblei ihlették, és bár ezt azóta cáfolták, Pompadour bizonyosan nem vetette meg az italt: „A pezsgő az egyetlen bor, amitől a nő azután is szép marad, hogy ivott belőle.”

A teljes cikk a Múlt-kor történelmi magazin 2022. ősz különszám számában olvasható.

Előfizetési lehetőségek

Digitális

Digitális formában
szeretnék előfizetni
a magazinra vagy korábbi
lapszámot vásárolni

vásárolok

Nyomtatott

A magazin nyomtatott
verziójára szeretnék
előfizetni vagy már korábban
megjelent lapszámot vásárolni

vásárolok
Bezár