2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Élő pajzsként használták az őslakosokat a japán védők Okinava szigetén

2020. június 23. 15:50 Múlt-kor

A Jamato és más öngyilkos küldetések

Április 7-én a japánok megindították a Ten-gó („Mennyország”) hadműveletet, melynek keretében a valaha épült legnagyobb csatahajó, a Jamato kilenc másik hadihajóval együtt meglepte volna az amerikai 5. flottát, és annak megsemmisítése után ágyúival célba vette volna a sziget belsejében ragadt amerikai csapatokat.

A terv hamvába holt: a Jamatót korán észlelték a járőröző amerikai tengeralattjárók, és a légi fedezet nélkül közeledő japán flottát a szövetséges repülőgépek minimális saját veszteségekkel megsemmisítették.

Az elkeseredett szárazföldi harcok tovább folytatódtak, a zivataros esőzések miatt sártengerré alakult tájat temetetlen halottak borították. A legbrutálisabb harcok színhelye a Maeda-szakadék volt, ahol barlangrendszerekkel összekötött megerősített állásokból küzdöttek a japánok. Az amerikaiak által Fűrészfog-csúcsnak (Hacksaw Ridge) nevezett magaslaton történtek szolgáltak alapul a 2016-os A fegyvertelen katona című filmhez.

Bár pontról pontra haladva végül minden stratégiai fontosságú helyszínt sikerült elfoglalniuk, mire az amerikaiak május 29-én elérték a japán főhadiszállásként szolgáló középkori Suri-kastélyt (amely tragikus módon leégett 2019 októberében), óriási veszteségeket szenvedtek. A japánok ezt követően sem adták fel, a sziget belsejébe húzódtak vissza.

Habár a „fegyvernemet” már 1944-től kezdve bevetették, Okinava volt az első csatatér, ahol a kamikaze-hadviselés a védelem szerves részét képezte.

Az okinavai harcok során hét nagyobb kamikazetámadást hajtottak végre a japánok, mintegy 1500 repülőgépet feláldozva, melyek nagy része az ekkor még japán kézen lévő Tajvanról szállt fel. A támadóknak 36 amerikai hajót sikerült elsüllyeszteniük, és 368-ban kárt tenniük, mintegy 4900 tengerész halálát okozva.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Gyermekkatonák amerikai fogságban Okinaván (kép forrása: Wikimedia Commons)A USS Idaho csatahajó tüzel Okinavára, 1945. április 1. (kép forrása: Wikimedia Commons)A Jamato csatahajó légitámadás alatt, 1945. április 7. (kép forrása: Wikimedia Commons)Iskoláslányok búcsúztatnak egy Okinavára induló kamikaze pilótát, 1945. április 12. (kép forrása: Wikimedia Commons)A harcot feladó japán katonák az amerikaiak felé tartanak fehér zászlóval (kép forrása: Wikimedia Commons)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár