2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

300 éves az első magyar újság

2005. június 3. 10:30

1705. június 5-én a lőcsei Brewer-nyomdában nyomatta ki Ráday Pál - a `Nagyságos Fejedelem` belső, személyi titkára - a Mercurius Hungaricus, az első magyarországi újság nyitó számát.

Az újság terve gróf Esterházy Antal tábornoktól származott, aki II. Rákóczi Ferenchez írt levelében tett javaslatot a lap megjelentetésére. Az újság, a harmadik számtól kezdve Mercurius Veridicus ex Hungarica címmel látott napvilágot.

Elsődleges feladata az volt, hogy a Rákóczi-szabadságharcról hiteles képet nyújtson a tájékozatlan, Bécs által félrevezetett külföldi közvélemény számára. Ezért is jelent meg - a kor szokásaitól eltérően - a nemzet nyelve helyett latinul. A kis formátumú, nyolcadrét alakú, 4-6 lapos újság csak híreket közölt, minden véleménynyilvánítás nélkül, mindenek előtt tábori beszámolókat, harctéri tudósításokat.

1705-1708 között Rákóczi 1708-1710 között pedig Bercsényi Miklós gróf kancelláriáján szerkesztették. Az újság először hetente, később pedig havonta jelent meg, de igen nagy rendszertelenséggel. 1706-1708 között például egyáltalán nem adták ki nyomtatásban.

Az utolsó esztendőben, 1710 elején havonta jelent meg, de csak háromszor, mert márciusban végleg megszűnt. Utolsó számával nemcsak első hazai hírlap története fejeződött be, hanem hosszú időre az önálló magyar politikai újságírás is. Az első magyar újságnak mindössze hét száma jelent meg nyomtatásban, ezért megmaradt példányai igen értékes ritkaságnak számítanak. 

(MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár