2019. tél: Fagyos téli ütközetek

400 éves az újság

2005. április 19. 12:30

Az újság éppen 400 éves: az első rendszeresen kiadott, hírlap szerű nyomtatvány 1605-ben jelent meg első ízben, német nyelven, Strassburgban - erre hívta fel a figyelmet honlapján az Internationale Medienhilfe elnevezésű német szervezet.

Sajtótörténet a Múlt-koron

Kiderülhet Deep Throat személyazonossága
Egy újságíró, aki történelmet írt
Digitális újságok adatbázisa
Késik a Watergate-iratok közzététele
Kiállítás az elesett fotósok műveiből
Tömegmédia működött már a 16. században is
Háttérben maradni
Új könyv a fasiszta sajtóirányításról

Az első újság címe Relation - vagyis Kapcsolat -, kiadója Johann Carolus úr volt. Ha a lap még ma is megjelenne, német nyelvű külföldi kiadvány lenne, mert ma már nem a német, hanem a francia állam területéhez tartozik a város, amelynek a nevét éppen ezért már Strasbourgnak írják.

 

400 évvel ezelőtt azonban Strassburg a német kultúra egyik központja volt: itt nyomtatták ki nem csupán az első német nyelvű újságot, hanem az első német nyelvű bibliát is 1466-ban, közel 20 évvel Martin Luther születése előtt. A Svájcban székelő Internationale Medienhilfe, amely elsősorban a Németországon, Ausztrián és Svájcon kívül német nyelven megjelenő, valamint a Németországban idegen nyelven kiadott sajtóorgánumok támogatását és érdekképviseletét látja el, honlapján felhívja a figyelmet arra, hogy a mai Strasbourgban a lakosságnak mintegy 70 százaléka bírja ugyan a német nyelvet, de a párizsi kormány alig támogatja, sőt, hellyel-közzel elnyomja a német kultúrát.

 

A szervezet arra is rámutat, hogy tulajdonképpen még ma is érvényben van az az 1945. szeptember 13-án életbe lépett rendelet, amely szerint Kelet-Franciaországban nem jelenhetnek meg kizárólag német nyelven írott sajtótermékek, s különösen az ifjúsági, családi és sporthíreket kell francia nyelven közölni. A rendelet érvényes a Kelet-Franciaországban németül beszélő elzásziak és lotaringiaiak számára megjelenő lapokra is.

 

(Múlt-kor/Panoráma)

2019. tél: Fagyos téli ütközetek
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!