2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

15 milliós Munkácsy kép Karácsonyra

2004. december 7. 12:33

Nincs árverés a Mű-Terem Galériában Munkácsy kép nélkül: a mostani, karácsonyi aukcióra is beneveztek egy 15 millió forintos tételt, amelyen ugyan a művész aláírása nem szerepel, viszont eredetét egyértelművé teszi, hogy a kisméretű vászon a Colpachi iskola című képhez készült. Ám Munkácsy Próféta és Férfiportré című ceruzarajzainak kikiáltási ára 200-200 ezer forint.


8,5 millió fontot ér minden idők legdrágább bútora

Elárverezték Simon Bolivar pisztolyait

Kalapács alatt egy ismeretlen El Greco kép

Ismeretlen Hemingway-kéziratot árvereznek

Visszatért Egyiptomba a lopott szobor

Négymillió eurós római üvegtál a kalapács alatt

Rabszolgaszállító hajó naplóját árverezik

A legnagyobb Titanic-árverés

Elárverezik Evita szemfedőjét

Viktoriánus fültrombita

Elárverezték Jackie és JFK használati tárgyait

Eladó Rubens

Árverezik Napóleon tapétáját
De az aukción - amint az a hétvégén megnyílt kiállításból kiderül - nem is annyira Munkácsy, sokkal inkább Rippl-Rónai a sztár. A művész feleségét és lányát ábrázoló, Anella és Lazarine a virágok közt című, 1912-es "kukoricás" festménye 26 millióról, míg egy másik hasonló technikájú képe, a Kaszálók 4 millió 800 ezerről indul. Két szép Rippl-Rónai pasztellt - Darvas Lili portréja és Darvas Lili öltözőjében - 6, illetve 5 milliós áron kiáltanak ki.

 

Vaszary János tájképeire 12, 10 és 2 millió forinttól lehet licitálni, de a mester litográfiájára 60 ezres kikiáltási áron szerepel.  Az 5-10 millió forint közötti sávban sok az ajánlat. Tízmillió a kikiáltási ára Nagy Balog János 1910-es datálású Kubikus című, jelzés nélküli képének, valamint Poll Hugó Mise után című nagyméretű vásznának. Patkó Károly Fürdőzők című olajképét 8,5, a Hátakt címűt 3 millióval kiáltják ki, míg Hátakt című temperájára 3,5, és Szépítkezés címűjére 3 milliótól lehet licitálni. Wolfner Gyula úr tulajdona, vétetett a művésztől - olvasható Szinyei Merse Pál Felvidéki táj című képének hátlapján, amelyet 6,5 millióról indítanak. Egyaránt 7,5 milliót kérnek Ferenczy Károly Est című nagyméretű vásznáért, és Gulácsy Lajos finom női arcképéért, míg a művész Éjjeli tenger című képének kikiáltási ára 2,6 millió. A 3,2 milliót kóstáló Gulácsy Férfiportréról azt is lehet tudni, hogy az a művész ajándéka volt beregszászi első fokú unokatestvérének, Gulácsy Margitnak - férjezett nevén Horváth Mihálynénak - a festő ottléte alkalmából; később is a Horváth-család tulajdonában maradt a mű. Szobotka Imre csendéletén nem szerepel aláírás, de hitelesítő tényező, hogy a 6 millióról induló kép 1996-ig a művész lányának tulajdonában volt.

 

Napjaink árveréseinek elmaradhatatlan festője Szőnyi István, most Kerthelységben című vásznát 5,5 millióra becsülték.  Ötmilliós álomhatárról lehet licitálni Csók István Párizsi nő, Batthyány Gyula Forradalom - 1789, és Lotz Károly Félakt című művére. Márffy Ödöntől 1,5 és 4,5 milliós áron kínálnak képeket, Czigány Dezső Nizza című alkotásának kikiáltási ára pedig 4,2 millió.  Czóbelt 500 ezertől 2,6 millióig lehet vásárolni, Perlrott Csaba Vilmos képet 2,4 és 3 millió között, Mednyánszkyt 650 ezertől 2 millióig.  Kádár Béla árai 1,8-tól 3 millióig terjednek. Vajda Lajos szénrajza 2,2 , Koszta József csendélete pedig 3,5 milliótól indul. Aba-Novák Sziciliai kisvárosa 2,5 milliós, míg egy aktot ábrázoló szénrajza 300 ezer forintos kikiáltási áron szerepel a katalógusban.  Ifj. Markó Károly, Telepy Károly, Egry József, vagy a mesevilágot festő Pekáry István alkotásaira 1-1,5 milliós kikiáltási ártól lehet licitálni.

 

A 244 tételt számláló felhozatalban igen kvalitásos művek szerepelnek az egymillió alatti és a néhány százezer forintos kínálatban is, olyan alkotóktól, mint Orbán Dezső, Scheiber Hugó, Glatz Oszkár, Rudnay Gyula, Berény Róbert, vagy Hincz Gyula. És pompás Zsolnay vázák, tálak, díszedények is várnak új tulajdonosaikra a Mű-Terem galéria karácsonyi árverésén.

 

(Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár