2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elveszettnek hitt amerikai katonai tábort tártak fel

2004. szeptember 2. 13:15

Az illinoisi Pulanski megyében szokásos kemény esők nyomán nyílhegyek bukkantak elő sárból, ám ezen kívül kiváló állapotban lévő törött porcelándarabokat, katonai egyenruhák darabjait és régen felaprított tűzifát is találtak a régészek. A leletek az egyik legnagyobb amerikai katonai tábor területéről valók, melynek pontos helye az elmúlt két évszázadban ismeretlen volt.

A Wilkinson-szálláshely, melyet James Wilkinson tábornokról neveztek el, 1801-1802-ben 1500 katonának szolgált otthonául. Ez a létszám a történészek szerint az akkori amerikai hadsereg egyharmadát tette ki. Alexander Hamilton és George Washington azért küldték a csapatokat az Ohio-folyóhoz (néhány mérföldre a Mississippi torkolatától), hogy Mississippit védjék egy lehetséges spanyol támadástól. A háború ekkor nem tört ki, a tábort így magára hagyták lakói, és az lassan elsüllyedt a barna agyagban.

 

A feltárás egyik szakértője, Robert Moore, a St. Louis-i Nemzeti Park Szolgálat (National Park Service) munkatársa korábban Meriwether Lewis és William Clark felfedezők életéről írt könyvet. Lewis és Clark történelmi expedíciójuk során 1803-ban feljegyezték a tábort, mikor elhajóztak mellette. Thomas Rodney ugyanebben az évben a következőképp ír a táborról: "A városban található két- vagy háromszáz mocsárba süllyedő ház őrhelyként, vagy a csapatok állandó állomáshelyeként is megállja a helyét."

 

Az egyetem régészei az elmúlt pár hét során nyolc négyszög alakú gödröt ástak a füves mezőn, mert szerintük ott a házak pincéinek, szemeteseinek és a tábor régi latrináinak nyomaira bukkanhatnak.

 

"A régészek egyelőre egy teherautónyi rozsdás szöget, törött téglát, ablaküveget és egy csizmasaroknak tűnő tárgyat jegyezhettek fel" - mondta Mark Wager, az ásatás vezetője. "A lelőhely mindeddig ismeretlen volt a régészek számára, ugyanis sokáig nem megfelelő tárgyi emlékeket kerestek. A tábor ugyanis nem erődként működött, így nehéztüzérséget sem tartottak. Ilyen leletek csak a folyón néhány mérföldnyire feljebb, Fort Massacban találhatók."

 

A katonai tábor lakói ágyúk helyett viszont a mindennapi élet apró tárgyait hagyták hátra. "Kicsi és jelentéktelen tárgyaknak tűnnek ezek, ám azt mesélik el nekünk, hogy miként éltek ezek az emberek a határvidéken" - nyilatkozta Wager. "A talált porcelánhoz hasonló finomárut valószínűleg a tisztek részére hozták ide" - mondta a régész.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár