2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Válasz a whiskyadóra: pucérra vetkőztetett, kátránnyal és tollal behintett adószedők

2020. május 13. 18:04 Múlt-kor

Az amerikai függetlenségi háború lezárultával a legtöbb amerikai békére vágyott. A párlatokra 1791-ben kivetett adó azonban belerondított a vágyálmokba. A whiskylázadás során újra ezrek ragadtak fegyvert, de most nem az angolok, hanem az újonnan alakult állam végrehajtó szervei és közvetve a függetlenségi háború hőse George Washington ellen.

A megtagadók

1794-ben Nyugat-Pennsylvania farmerei fegyvert fogtak, amikor a szövetségi kormányzat adószedőket küldött szülőföldjükre. Jogaikat megvédendő egy nagyjából 7000 főt számláló tömeg indult Pittsburgh felé.

Washington felkelőknek bélyegezte a forrongó farmereket és egy milíciát küldött megfékezésükre. Az esemény, amely whiskyfelkelés néven vonult be a történelembe, Washington elnökségének legkritikusabb kríziseként ismert. De hogyan fajultak idáig a dolgok?

A függetlenségi háborút követően számos állam eladósodott. 1790-ben a hivatalban lévő pénzügyminiszter, Alexander Hamilton azt javasolta, hogy a szövetségi kormányzatnak át kellene vállalnia az adósságot ezektől államoktól.

Ennek a racionális lépésnek köszönhetően viszont a központi kormányzat került bajba. A költségvetési hiány kiküszöbölése végett a kongresszus elfogadta a whiskyadót.

A honatyák csak azzal nem számoltak, hogy az adó a határvidékeken élő farmereknek sokkal nagyobb megterhelést fog jelenteni, mint a zömében a keleti parton tevékenykedő, nagy mennyiségű alkoholos italt előállító lepárlóüzemeknek. Ráadásul a közterheket pénzben kellett fizetni abban az időben, amikor sok farmer még pénzt sem használt.

A konfliktus elmélyüléséhez az is hozzájárult, hogy a határvidéki gazdálkodók nagy része a fölös gabonából whisky-t főzött, mert ekkoriban még elég bonyolult volt a terményt keletre szállítani. A magasabb adókulccsal sújtott kistermelőknek ez maga volt az anyagi csőd.

Nyugat-Pennsylvaniában sokan úgy érezték, hogy a szövetségi kormányzat megsérti jogaikat, beleavatkozik az üzleti szabadságba, így megtagadták az adófizetést. Az elkövetkező három év, a whiskylázadás ideje alatt erőszakos összetűzésekre került sor a kormányzat emberei és a farmerek között.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Alexander HamiltonWashington milíciája Fort Cumberlandnél

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár