2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Földkelte, holdséta és az asztronauták diadalmenete – ritka képek az űrrepülés hőskorából

2018. április 6. 12:57 Múlt-kor

Mintegy 15 ezer fényképet bocsát aukcióra április 19-én a New York-i Swann Galleries, amelyek a Mercury, a Gemini és az Apollo-űrprogramok ikonikus pillanatait dokumentálják. A képek között számos olyannal is találkozhatunk, amely korábban nem volt ismert a széles nyilvánosság előtt.

Mintegy 15 ezer felvételt tartalmaz az a fotógyűjtemény, amelyet egy New York-i galéria, a Swann Galleries bocsát árverésre a jövőben. A képeken nyomon követhetjük az világűr felfedezésének amerikai úttörőit, amint először megkerülik a Földet, először tesznek űrsétát, vagy éppen, amikor először lépnek a Hold felszínére.

A fényképgyűjtemény – amely a becslések szerint 2-3 millió forintért kelhet majd el – 1961 és 1972 között készült felvételeket tartalmaz az Egyesült Államok első három, „emberes” űrprogramjának, a Mercury-, a Gemini- és az Apollo-programok éveiből.

A sok esetben újdonságnak számító képek eredetéről az aukciót szervező Daile Kaplan elmondta, hogy a digitális eszközök megjelenése előtt a NASA rengeteg felvételt küldött a különféle sajtótermékeknek. Ezek közül az újságok aztán kiválogattak néhányat, amelyekkel illusztrálták tudósításaikat, míg a feleslegesnek bizonyuló képeket pedig rendszerint megsemmisítették. A most árverésre bocsátott gyűjtemény jellemzően olyan fényképekből áll, amelyek valahogyan megúszták ezeket a selejtezéseket.

A kilenc iratgyűjtő mappát megtöltő fényképek mérete általában 19,1 x 24,1 cm és rendszerint feliratokkal vannak ellátva, amelyek pontosan tudósítanak róla, hogy mikor készült a kép és mit is ábrázol pontosan. A fotók között így feltűnnek a holdraszállás pillanatai, a Holdon sétáló asztronauták képei, de láthatjuk azt is, amint 1969. augusztus 13-án egy millió ember ünnepli a Chicago városán valóságos diadalmenetben végigvonuló Neil Armstrongot, Buzz Aldrint és Michael Collinst.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Buzz Aldrin Neil Armstrong fényképen a Hold felszínén állvaFénykép a Hold felszínérőlA holdkomp Hold körüli pályán, háttérben a földkelte láthatóA holdraszállás szimulációja a NASA kiképzőközpontjábanAz Apollo-13 felszállásaAz Apollo-12 egyik asztronautája munka közben a HoldonAz Apollo-12 a kilövőállásbanAsztronauta kiképzés közbenJim Lovell, az Apollo-13 parancsnoka, akihez az egyébként rendre helytelenül idézett aranyköpés (Houston, van egy kis gondunk) kapcsolódik (Lovell valójában a követkzőt mondta: Houston, volt egy problémánk!)Az első holdraszállás után hazatért űrhajósok ünneplése

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár