2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Vámpírsírokat találhattak Lengyelországban

2013. július 12. 18:13

Lengyel régészek Gliwice városában négy olyan sírt tártak fel, amelynek „lakóit” egykoron úgy temették el, ahogyan az állítólagos vámpírokat szokták: levágva a fejüket a lábuk közé tették.

Egy dél-lengyelországi város, Gliwice környékén régészek négy csontvázra bukkantak a települést elkerülő út építése előtti kötelező régészeti ásatások során. Mindegyik esetben az elhunyt fejét a lábak között találták meg a kutatók. A népi hiedelem szerint ez a fajta temetkezési szokás meggátolja, hogy a vámpírok visszatérhessenek az élők közé.

A kutatók elméletét tovább erősíti az a tény, hogy a maradványok közelében nem találtak semmilyen egyéb eszközt, például ékszert, övcsatot, korsótöredéket, tehát az elhunytak vagy nagyon szegények lehettek vagy vérszívóknak hihették őket. Az ásatást vezető régész, Jacek Pierzak szerint nagyon nehéz lenne elmondani, kik is fekhetnek a sírokban, amelyet a kutatók a 16-17. századra datáltak.

A szakértőket megosztotta a lengyelországi felfedezés, míg sokan a vámpíros elmélet mellett kardoskodnak, néhányuk szerint egyszerű kolerajárvány áldozataival van dolgunk. A kutatások még csak most kezdődnek.

Az utolsó feljegyzett vámpírtemetés Lengyelországban 1914-ben a mazóviai Stare Mierzwice faluban volt, amikor a már korábban eltemetett társuk tetemét a falulakók kiásták, levágták a fejét és a lába közé téve temették újra.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár