2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

Nyolcmillió kutyamúmiát találtak Szakkarában

2013. január 7. 08:12

Összesen nyolcmillió kutyamúmiát találtak egy a négylábúak számára elkülönített katakombában az egyiptomi Szakkara területén - adta hírül az ahramonline.org angol nyelvű egyiptomi hírportál.


Rutinásatás során találta meg a kutyák számára fenntartott szakkarai katakombát a Salima Ikram (Kairói Amerikai Egyetem, AUC) vezette nemzetközi kutatócsapat; a sírhely becslések szerint nyolcmillió kutyamúmiát rejt. A csontokon elvégzett vizsgálatok során megállapították, hogy az állatok eltérő fajúak, de hogy pontosan milyenek, azt egyelőre korai lenne megmondani.

„Jelenleg az állatcsontok katalogizálásán dolgozunk és a négylábúakon végzett mumifikálási technikákat vizsgáljuk” – magyarázta Ikram, hozzáfűzve: az előzetes vizsgálatok kiderítették, hogy az állatok közül néhányat öregkorukban mumifikáltak, de a legtöbbjüket születésük után néhány órával temették el.

A leletegyüttesben a kutyák mellett nagy számban találhatók macskák és mongúzok is. „Egyelőre azt próbáljuk megfejteni, hogy mindez hogyan illeszkedett vallási értelemben Anubisz kultuszához, akinek tiszteletére a katakombát is építették” – közölte a régész.

A szakkarai kutyakatakombát 1897-ben Jacques De Morgan fedezte fel; az akkor publikált Carte of Memphite térképe szerint két nagy katakomba található a területen. A térképre azonban a feledés jótékony homálya borult, így sem az nem derült ki, hogy ki fedezte fel először a katakombákat, vagy hogy ki végezte el a terület feltérképezését, sem pedig az, hogy vajon a helyiség valóban a kutyák számára épült-e.

A katakombákban eltemetett állatok nagy száma és a föld alatti temetkezési helyek óriási mérete ellenére az egyiptológusok a templomokra és az írásos forrásokra fókuszáltak az állatok és végső nyughelyük vizsgálata helyett. A De Morgan-féle térképről csak 2009-ben hullt le a fátyol, a kutatócsapat ekkor kezdte meg az ásatásokat a területen.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár