2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A walesiek a legősibbek a brit szigeteken

2012. június 28. 08:56

A walesi emberek igényelhetik a „legősibb brit” címet, állítják a brit szigetek genetikai térképét nemrégiben elkészítő kutatók. Az ország nyugati helyzetének és hegyeinek köszönheti, hogy közel tízezer évvel ezelőttig visszavezethető DNS-állományukat nem veszélyeztették sem az angolszászok, sem a vikingek, de még a bevándorlók beköltözése sem.

A kutatási eredmények szerint a walesiek genetikailag jelentősen eltérnek Nagy-Britannia többi területén élő társaiktól. Az Oxfordi Egyetem professzora, Peter Donnelly elmondta: Wales lakói olyan DNS-állománnyal rendelkeznek, amely visszavezethető a 10 ezer évvel ezelőtti jégkorszakig.

A projekt keretében Nagy-Britannia-szerte 2 ezer embert vizsgáltak meg. A résztvevőkön kívül a felmenőik genetikai tulajdonságát is bevonták az elemzésbe a tudósok, s a DNS-ük 500 ezer különböző pontját helyezték górcső alá.

A statisztikák összehasonlítása után egy térképet állítottak össze, mely azt mutatta ki, hogy Wales és Cornwall kilóg a sorból. „A walesiek genetikailag viszonylag elkülönülnek, s genetikai felépítésük másképp néz ki, mint Britannia többi lakójáé, sőt valójában DNS állományuk szerint Észak-Wales lakói is megkülönböztethetők a déliektől” – mondta Donelly. Bár a bevándorló csoportok az Egyesült Királyságot is elérték, azonban Wales és Cornwall területeire kevesebben érkeztek.

A tudósok szerint a walesiek genetikailag elég nagy hasonlóságot mutatnak egyrészt Írország, másrészt Franciaország lakosaival, valószínűsíthetően az utolsó jégkorszak után Britanniába vándorló ősi népesség maradványainak leszármazottai. Elképzelhető, hogy a spanyol és francia partok mentén juthattak el, majd telepedhettek le Walesben több ezer évvel ezelőtt, vélik a kutatók.

Donelly szerint Wales északi részébe az ír szigetről telepedhettek be, Dél-Walesbe pedig a kontinensről érkezhettek, hiszen ez a földrajzilag közelebb eső vidék. Ugyanakkor hozzátette: „nincs még a kezünkben történelmi bizonyíték a genetikai adatok alátámasztására.”

Ha a vidék földrajzát nézzük, még valószínűbbnek ítélhetjük, hogy Wales tudta megőrizni leginkább az ősi DNS-t. A szigeten való nyugati elhelyezkedése és a hegyvidéki jellege miatt sem a római uralom után beözönlő, Közép- és Kelet-Angliát megszálló angolszászok, sem a 900 körül érkező vikingek nem mentek el ilyen messzire.

A professzor szerint a Nagy-Britannia középső és déli részén élő mai lakosok nagy genetikai hasonlóságot mutatnak a mai dánokkal és németekkel. Továbbá az előbb említett hegyek a Nagy-Britannián belüli migrációt is minimalizálták, és ez az elzártság segített az ősi DNS megőrzésében.

Érdekességként a professzor hozzátette: „Skócia legkülső szélein, főként az Orkney-szigeteken élők a norvégokkal mutatnak genetikai hasonlóságot.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár