2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Régi szépségében várja a látogatókat a Blaskovich-kúria díszkertje

2011. szeptember 2. 12:41

Átadták az eredeti tervek alapján újjászületett tápiószelei Blaskovich Múzeum díszkertjét. A park az épülettel és gyűjteményével egységben Magyarországon egyedülálló módon tükrözi a teljes köznemesi életformát.

"A park és a múzeum azért nagyon fontos, mert a Tápió-mente összetartozásának egyik szimbóluma és fenntartója. A múlt ismerete és megbecsülése nélkül egyetlen emberi közösségnek sincs jövője" – mondta az átadóünnepségen Halász János, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium parlamenti államtitkára.

Kálnoki-Gyöngyössy Márton, a Pest Megyei Múzeumok Igazgatóságának vezetője arról beszélt, hogy a nemesi udvarház a mai Magyarország egyetlen olyan kúriája, amely – a második világháborút sértetlenül átvészelve – meg tudta őrizni 19. századi eredeti berendezését. Hangsúlyozta: a kúria és a park együttese páratlan módon tükrözi a teljes magyar köznemesi életformát. Kitért arra is, hogy a park akkor működik igazán, ha segíti az aktív ismeretszerzést.

A kihelyezett tájékoztatótáblák a környezettudatosságra neveléshez, szemléletformáláshoz járulnak hozzá, akárcsak a már korábban elkészült tanösvény és a számos interaktív játék. A Blaskovich Múzeum parkja a 20. század eleji kúriakertek kiemelkedő példája, botanikailag is történeti értéket képvisel.

A kúriát övező mintegy másfél hektáros angolpark jellegű kertet pihenőkkel megszakított íves vonalvezetésű sétautak tárják fel, fái között platánok, tölgyek, szilek, fenyők, hársak, vadgesztenyék és juharok találhatók, alattuk díszcserjék pompáznak. A bejárat és a főépület közötti gyepes-ligetes területen kialakított kör alakú díszkertet szikla- és rózsakert teszi még változatosabbá. A park gazdag madárvilágnak is otthonául szolgál, fáinak, cserjéinek többsége egyidős a kúriával, amely 1911-ben került a Blaskovich fivérek, György és János birtokába.

Az 1915-ből fennmaradt kertépítészeti terv alapján az eredeti kertszerkezet teljes egészében rekonstruálható és helyreállítható volt, így megmaradtak a kúriakert egyedi értékei, a korabeli stílusjegyek és azok a speciális funkciók is, amelyeket mindig is betöltött, benne a közkert szerepével. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal által védetté nyilvánított kúriakert 69 millió forintos európai uniós támogatást nyert, a tíz százalék önrészt a Pest Megyei Önkormányzat biztosította. A múzeum hét szobájában ma a három nemzedék által gyűjtött, a köznemesség kultúráját és tárgyi emlékeit bemutató enteriőr kiállítás látható.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár