2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megújult a Laffert-kúria Dunaharasztiban

2011. május 5. 15:45 MTI

Pénteken adják át Dunaharasztiban a restaurált Laffert-kúriát, amely a helyreállítás után könyvtárnak, kiállítótereknek ad otthont és alkalmassá vált helyi események megrendezésére is - tájékoztatta a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) az MTI-t.

Az összegzés felidézi, hogy a jó ideje műemléki védettséget élvező kúria Dunaharaszti Fő útján, a mai városházától néhány száz méternyire áll. Az épület éveken át üresen állt, állapota folyamatosan romlott. A kúriát a település önkormányzata vásárolta meg és egy európai uniós városközpont-rekonstrukciós program keretében tavaly kezdődött meg a felújítás. A beruházás összköltsége a térburkolatokkal, zöldfelületekkel és a berendezéssel együtt elérte az 500 millió forintot.

A feltárás és a kivitelezés során nyilvánvalóvá vált, hogy az épület egésze, tartószerkezete igen rossz állapotban. A szigetelés teljes hiánya, a rossz csapadékvíz-elvezetés, a talajból beszivárgó víz és az eső egyaránt roncsolta az épületet, ehhez járultak még hozzá a tavaly nyári esőzések, épp a tetőszerkezet bontása idején. A salétromosodás nem szűnt meg, a vastag falak teljes, természetes kiszáradása még hosszú ideig eltarthat - olvasható a tájékoztatóban.

A KÖH közleménye kiemeli, hogy a felújítási munkák tervezésekor az épület eredeti térszerkezetének és a feltárható barokk kori emlékeknek a megmutatása, valamint a mai igények és funkciók szerinti használat volt a cél. Ezért a kúria kert felőli oldalán fogadóhelyiséget, kiállítási tereket, kávézót alakítottak ki, a padlástérben pedig oktatási, előadói termet. Az utcafronton könyvtárszoba, szalon, kiállítási terem kapott helyet. A díszterem - amelynek korongmotívumos, szalagkeretes falfestménye eredeti teljességében barokk kastélykertet idézhetett - visszanyerte eredeti hangulatát.

A barokk kúriát az 1720-as években emelte a Laffert család, amely a 17. század végén szerzett birtokot a területen. A KÖH műemléki nyilvántartásának bejegyzés szerint "a kastély építőmestere nem ismert (...) Az épület a ráckevei Savoyai-kastéllyal hozható leginkább kapcsolatba, talán az itt dolgozó mesterekben kereshetjük egykori tervezőjét".

A kúriából a história szerint utóbb magtár lett, majd részben lakóházként, részben szobrász műteremként használták, lakói a járószintet feltöltötték, belső falakat húztak, így a térszerkezetek, ha nem is visszafordíthatatlanul, de megváltoztak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár