2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Sosem volt elveszett város Machu Picchu

2011. július 4. 12:36

A Machu Picchut feltáró Hiram Bingham egy olyan területet fedezett fel, amelyet a korban már már számos térképen jelöltek - állítja egy perui történész.

Az amerikai felfedező, Hiram Bingham állítása szerint egy elveszett várost talált meg, a történeti források viszont azt mutatják, hogy előtte már mások is jártak a városban, amelyet számos térképen egyértelműen meg is jelöltek, ráadásul a perui kormányzat is tudhatott Machu Picchuról.

Bingham három expedíciót vezetett Machu Picchuba 1911 és 1915 között. Az amerikai szakember első útját követően jelentette be, hogy egy elveszett várost talált, félrevezetve a terület szakértőit, köztük honfitársát, Richard Gieseckkét is, aki azidőtájt a cuzcói San Antonio Abad Egyetem dékánja volt. A lelőhelyről ugyanis a 26 éves ifjú tudós informálta Binghamet, megadva neki annak a helyi földművesnek a nevét (Melchor Arteaga), aki a felfedezés dicsőségét kisajátító amerikai régészt 1911. július 24-én elvezette a romokhoz.

Bingham előtt kilenc évvel járt Machu Picchuban Agustin Lizarraga, cuzcói földtulajdonos, aki látogatását meg is örökítette egy spanyol nyelvű felirattal: A. Lizarraga, 1904. július 12. A helyi birtokos volt az első, aki megkísérelte letisztítani a romokat, de a további munkálatokban már nem tudott részt venni, mert 1912 februárjában belefulladt a Vilcanota folyóba. A hely még régebben is ismert volt, így a 19. századi térképeken is feltüntették; az inka fellegvár első írásos említése 1565-ből származik, amikor egy spanyol szerző, Diego Rodriguez de Figueroa hivatkozott rá Pijchu néven.

Bingham nagyvonalú tévedéséről egy perui történész, Mariana Mould de Pease 2003-as könyve (Machu Picchu and the Code of Ethics of the American Anthropological Society) rántotta le a leplet, számos korábbi térkép és forrás ismertetésével. A történésznő szerint Bingham papírjai között volt egy olyan feljegyzés is, amely August Bernre utal. Bern a 19. század utolsó évtizedeiben - vélhetően a perui kormány tudtával - fosztogatta az "elveszett várost". Mould Machu Picchu ismertségének bizonyítására még több, 1870-ben és 1874-ben készült térképeket is bemutat könyvében.

A régészek körében közismert, hogy nem Bingham volt az ősi település első felfedezője, ám kétségtelen, hogy ő volt az első, aki felhívta a közvélemény figyelmét az inka fellegvár kulturális és történelmi fontosságára. Az elveszett város legendává vált a szakmai körökben, például a bolgár régészek a feltárás alatt álló trák uralkodói palotát is csak mint bulgáriai Machu Picchut említik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár