2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Eredeti színében csillog a pisai ferdetorony

2011. április 26. 09:34 MTI

Végéhez közeledik a pisai ferdetorony 1990 óta tartó restaurálása: a világ egyik legismertebb műemléke viszanyerte eredeti színét, megszabadult az egyenesítésre használt "hózentrógerektől", és a korábbinál valamivel egyenesebben áll.

A pisaiak még sohasem látták így a tornyukat - legfeljebb azok, akik a dóm mellé emelt harangtorony 12. századi építésekor éltek. A két évtizede tartó felújítás során az építményt megtisztították és megszabadították az összes állványtól, azoktól az acélkábelektől is, amelyek az egyenesítésére szolgáltak. Hivatalos átadása június 17-ig lesz; addigra távolítják el azt a 76 éve felszerelt födémet is, amely megakadályozta a belső kürtőn keresztüli kilátást.

A torony tisztítása centiméterről centiméterre haladt: a restaurátorok a szmog okozta szennyeződéseket és a látogatók emlékbe hagyott feliratait távolították el. A torony hétezer négyzetméternyi márványfala csütörtök óta eredeti fehérségében csillog. A műemlék jó egészségnek örvend - nyilatkozták az olasz sajtónak a torony megszépítésén és egyengetésén fáradozó szakemberek.

A Michele Jamiolkowski, a torinói műegyetem professzora vezette mérnökcsoport acélkábelekkel húzta vissza az eldőléssel fenyegető tornyot. Kilencszáz tonnás ólomsúlyokkal egyensúlyozták a műemléket, a talajcsúszást pedig mesterséges földalatti mikroomlásokkal tartóztatták fel. A vizsgálatok azt mutatják, a beavatkozás sikeres volt: nemcsak megállították a ferdülést, hanem ötven centiméterrel még ki is egyenesítették a tornyot. Az egyenesítés még két-három évig folytatódik, utána pedig három évszázadig fog állni akkori állapotában a pisai ferdetorony.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár