2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Összedőlhet a pisai ferdetorony vetélytársa

2007. július 31. 10:00

Bad Frankenhausen türingiai város temploma 56 méter magas tornyának csúcsa 4,33 méterrel "elhajlott" és ezzel meghaladta a világhírű pisai Campanile 4,27 méteres ferdülését.

Németország feltehetően legferdébb templomtornyának elhajlása rekordidő alatt ment végbe. 1920-ban még 2,21 méter volt a függőleges eldőlés. Becslések szerint öt-hét év leforgása alatt le is dőlhet a torony, ha közben nem tesznek semmit.

Szakértői vélemény szerint az elhajlás annak a karszt kövezetnek köszönhető, amelyre az 1382-ben épített templom alatti római korabeli építményt emelték. A talaj rendszeresen mozog alatt, és ez a rendkívül lassú mozgás, amely a múltban vízmosások következtében jelentős arányokat öltött, egyszerűen feltartóztathatatlan. Ráadásul a vidék geológiailag két plató - Bad Frankenhausen és Sonderhausen - találkozási pontján fekszik, ami évszázadok óta földcsuszamlásokhoz vezetett.

Írásos feljegyzések tanúsítják, hogy a templomtorony már 1640-ben elhajlott és az 1759. évi tűzvész után kiigazításra szorult. 1934-ben függőlegesen kettétört a templomtorony és a két felét több szinten is acélkapcsokkal illesztették össze. Miután a torony egyre jobban ferdült, 1958-ban elhatározták a lebontását. A gótikus feszület és a keresztelő kút a város más templomaiba került, az orgonát eladták egy közeli településnek, a végleges lebontás azonban váratott magára. A templom hosszú éveken át hatósági rendelkezésre zárva tartott.

A különleges műemlék megmentésére 1992 óta folynak az előkészületek. Tervezik az épület alatti talaj feltöltését és megerősítését, amitől az évi 6-8 centiméteres elhajlás csökkentését remélik. A munkálatok eredményessége esetén pedig akár még legalább száz évig fennmaradhat Bad Frankenhausen ferde tornya.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár