2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Folytatódik Bély kastélyának felújítása

2011. április 6. 17:10 MTI

Június végére elkészülhet a dél-szlovákiai Bély (Biel) kastélyának európai uniós támogatással elkezdett felújítása - írja az Új Szó című pozsonyi napilap.

Néhány napja fejeződött be a Sennyey-kastély felújításának első szakasza, amelynek során az épület falait megerősítették, új tetőszerkezet készült, és az ingatlan központi bejárata fölé is új kupola került. Mihók Gábor, a nagykaposi (Vel'ké Kapusany) székhelyű Prosperitas Alapítvány igazgatótanácsának elnöke az Új Szónak elmondta, hogy egyesületük a Magyar-Szlovák Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 címmel meghirdetett projektből a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Múzeumi Igazgatósággal közösen kapott 1,57 millió eurót (416 millió forintot) a bodrogközi községben található épület rekonstrukciójára.

Mivel az európai uniós támogatást utófinanszírozás formájában, részletekben folyósítják, az egyesületnek komoly nehézséget okozott a munkálatok költségeinek fedezéséhez szükséges pénz előteremtése. A munkálatoknak a tervek szerint 2011. június 30-ra kell teljes egészében befejeződniük.

A bélyi kastélyban könyvtár, kiállítótermek, szálláshelyek, tárgyaló és étkező kap helyet, valamint egy, a Sennyey családnak emléket állító helyiséget is berendeznek itt.

A Prosperitas Alapítvány az 1781-ben épült bélyi műemléket és a körülötte elterülő park másfél hektáros részét 2008-ban vásárolta meg a helyi önkormányzattól. Az ingatlant a 20. században a korábbi tulajdonosai többször átalakították, az elmúlt évtizedekben általános iskolaként, raktárként és szükséglakásként is szolgált, ám a nem megfelelő használat, illetve a karbantartás elmulasztása miatt az építmény állaga egyre romlott.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár