2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Füleken tervezik a végvárak útját

2010. április 13. 14:58 MTI

A várak régészeti feltárása és műemléki felújítása Honttól Zemplénig a határ két oldalán címmel rendeznek nemzetközi konferenciát a szlovákiai Füleken csütörtökön és pénteken.

A rendezvényen szó lesz a dél-szlovákiai végvárklaszterről is, amelynek útvonalát az Európa Tanácsnál szeretnék bejegyeztetni a szlovák és magyar felek - tájékoztatott Agócs Attila, a Füleki Vármúzeum igazgatója. Közlése szerint a Füleki Vármúzeum és a Felső-magyarországi Várak Egyesülete által szervezett esemény előadói a Tőketerebestől Csábrágig húzódó végvárvonallal, illetve Magyarországon a Füzértől Nógrádig található várakkal foglalkoznak majd, beszámolnak a várkutatások eredményeiről és az állagvédelmi munkákról.

A sajógömöri, kassai, drégelypalánki, füleki, diósgyőri, salgói, csábrági, füzéri, komlóskai, divényi, nógrádi, ónodi, szendrői és rimaszombati várak mellett szó lesz a Bebekek rozsnyói járásban épített erődítményeiről, Pelsőc, Csetnek és Gombaszög várairól. A konferencián tartják meg a dél-szlovákiai végvárklaszter alapító tagjainak első találkozóját: itt jöhet létre az a szervezet, amely jogi személyként felvállalná a szakmai tevékenységek koordinálását, a közös idegenforgalmi programok megalkotását Nagymihálytól Nyitráig.

A szlovákiai és magyarországi partnerek európai kulturális út bejegyeztetését tervezik az Európa Tanácsnál, a "végvárak útja" párhuzamosan futna Magyarország északi és Szlovákia déli részén - mondta Agócs Attila.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár