2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Jászkun kapitányokat kereshetünk Szolnok megyében

2011. március 1. 08:22 MTI

Március elsejétől újszerű módon ismerkedhetnek meg érdeklődők Szolnok megye három nagy tájegysége, a Jászság, a Nagykunság és a szolnoki térség történelmi, néprajzi, kulturális értékeivel, miután elkészültek a Jászkun kapitányok nyomában című projekt múzeumi beruházásai - jelentette be Kovács Sándor, a megyei közgyűlés elnöke a projektet lezáró hétfői sajtótájékoztatón.

A program reményeink szerint két célt szolgál, egyrészt hozzájárul majd a megye turistaforgalmának fellendítéséhez, másrészt erősíteni fogja a jászok és a kunok egységét - tette hozzá a politikus.

Horváth László, a megyei múzeumok igazgatóságának vezetője arról beszélt, hogy a sikeres ismerkedés érdekében a technika minden új vívmányát, így a hang- és fényeffektusokat, valamint számtalan, a fiatalok érdeklődését felkeltő ötletet "bedobtak". Ezzel a projekttel a múzeumokban is újfajta személetet kellett meghonosítani, amely többek között magától értetődő eszköznek tekinti a számítógépet - tette hozzá.

Galó Anita projektvezető ismertetése szerint a megvalósítás eddig példa nélküli összefogással, konzorciumi formában a megyei, tíz települési önkormányzat, valamint a megyei múzeumi szervezet együttműködésével történt. A 2009-ben indult munkákat egy sikeres pályázat előzte meg, amelyen a kereken 600 millió forintos programhoz 90 százalékos támogatottságot 538 millió forintot nyertek az Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanácstól. A megvalósítás vége nem jelenti a projekt végét, hiszen a partnerek ötéves kötelező fenntartást, és közel kilenc százalékos látogatószám-emelkedést vállaltak.

A márciustól induló csillagtúraszerű tematikus útvonal állomásai: Szolnok, Jászberény, Karcag, Kunszentmárton, Mezőtúr, Tiszaföldvár, Tiszafüred és Túrkeve. A látogatókat tizenhárom település rekonstrukción átesett múzeuma, tájháza, Szolnokon, Jászberényben és Karcagon három új látogatóközpont várja. Az egyes helyszíneket érintőképernyős információs terminállal, többnyelvű digitális tárlatvezető rendszerrel és kedvezményes mágneskártyás beléptetővel szerelték fel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár