2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Átadták a Jászkun Kapitányok Nyomában program első látogatóközpontját

2010. november 18. 15:27 MTI

Interaktív térbeli és időutazásra hívja a vendégeket az az új látogatóközpont, amelyet a Jászkun Kapitányok Nyomában című program keretében avattak fel Jászberényben.

Az eseményen Galó Anita, a Jász-Nagykun-Szolnok megye 13 településének 16 helyszínét érintő projekt vezetője elmondta: a múlt év végén indult és a maga nemében országosan egyedülálló fejlesztés célja egy olyan átfogó tematikus túraútvonal létrehozása, amely vonzó turisztikai célponttá teheti a jász és kun kulturális értékek bemutatóhelyeit.

Ennek jegyében 90 százalékos pályázati támogatással, összesen közel 600 millió forintból megyeszerte interaktív, a modern technikát is e kezdeményezés szolgálatába állító kiállítóhelyeket hoznak létre az érintett települések történelmi értékeinek újraértelmezésével, nagyrészt omladozó állagú múzeumi épületek, illetve tájházak felújításával, ami az ötletgazdák reményei szerint számottevően növeli majd e vidék turisztikai vonzerejét.

A projekt legjelentősebb beruházásai közé tartozik a megye három új - Jászberényben, Karcagon és Szolnokon megvalósult - látogatóközpontjának kialakítása – hangsúlyozta Galó Anita, aki jelezte: a Jász Látogatóközpont az első a közeljövőben átadásra váró létesítmények sorában.

Az ünnepélyes keretek közöt felavatott komplexumról a helyszínen kiderült: alapvetően két fő egységre osztható. Az egyik térbeli és időutazásra hívja a vendégeket, bemutatva a jászok történelmében meghatározó jelentőségű eseményeket Konrád és Lehel császár legendájától a török hódoltságon át az önmegváltásig. Az épület másik részének kulcslyukat formázó bejárata a jász összetartozás jelképeként számon tartott privilegiális ládába vezeti az érdeklődőt, aki itt megismerkedhet a helybeliek által fontosnak tartott kincsekkel.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei kistérségek összekapcsolásával életre hívott tematikus túraútvonal – amelynek állomásain például eredetkutatás, divatbemutató, interaktív programok és 54 új szolgáltatás áll a látogatók rendelkezésére – 2011 tavaszára válik teljessé - közölte a projektvezető. A következő hónapokban azonban már elindul a fejlesztések próbaüzeme, elsősorban a megye diákjainak bevonásával. Így a fiatalok hamarosan a gyakorlatban is kipróbálhatják a jászberényi létesítményben is bemutatott korszerű látogatóbarát eszközöket: az érintőképernyős információs terminált, a többnyelvű digitális tárlatvezető- és a kedvezményes mágneskártyás beléptetőrendszert.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár