2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Palóc időutazás a szentendrei skanzenben

2010. június 24. 15:57 MTI

Gondosan megtervezett, ám mégiscsak kitalált "észak-magyarországi falu" mutatja be a hét végétől a szentendrei skanzenben az Ipoly és a Bodrog közötti terület hagyományos népi építkezését és életmódját. Egyfajta utazás ez térben és időben, a szegény summások barlanglakásaitól a kisnemesi lakóházakon át a korszerű szobákig, 1900-tól 2001-ig.

Az Ipolytól a Bodrogig

Hét portán tucatnyi, vályogból, téglából és vegyes módon épült lakóház, huszonhat melléképület és több ezer tárgy idézi fel Nógrád, Heves, Borsod és a történeti Gömör jellegzetes portáit a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum új tájegységében.

A Nagyné Batári Zsuzsanna muzeológus irányítása mellett és Román Árpád, a tájegységért felelős építész vezetésével létrejött "faluban" látható az a mai Magyarország határain túlról származó lakóház is, amelynek "lelőhelye" Radnóti Miklós édesapjának szülőfaluja, Nemesradnót volt. Az új tájegység kiállításait egy-egy életkép, szituációt köré építették fel azért, hogy minél átélhetőbbé tegyék a múltat annak hétköznapjaival és fontos eseményeivel.

"Márianosztrán" disznótorra érkeznek a látogatók. Malacvisítás, poharak koccanása hallatszik, a konyhában már melegszik a víz a mosogatáshoz, a szobában vacsorához készülődik a család. "Karancskeszin" az udvarlás körül forog minden, hiszen a fonóban járunk, ahol magunk elé képzelhetjük a guzsalyért kapkodó legényeket és lányokat. A perkupai ház egykori lakói a hátsó szobát alakították át lakodalmas szobává, a szépen terített asztalok mellől már csak a násznép hiányzik. A látvány mellé itt is eredeti gyűjtésből származó zene társul. A reformátusok lakta gömöri "Nemesradnóton" pedig épp karácsony ideje van - meséli sorban Vass Erika néprajzkutató.

De nemcsak térben, hanem időben is kitágul az utazás, sőt megismerkedhetünk a társadalom egy-egy szegmensével is. A húszas évek márianosztrai házát egyszerű parasztemberek lakják, a nemesradnóti épületben a kisnemesi család tagjai gyűlnek össze a harmincas évek végén, "Domaházán" a 60-as évek ózdi ingázói élnek.

Kemecsi Lajos tudományos igazgató egy másik időutazásra is elkalauzol. A halászhomoki cselédházban négy generáció élete és lakáskörülményei láthatók - időben széttagolva. Mint az igazgató kiemeli, a skanzenben csak itt jelenik meg a cselédség története, pedig ez fontos része a magyar társadalom történetének, hiszen volt idő, amikor számuk az egymilliót is elérte. A cselédház első két szobája 1900-ba és 1930-ba röpíti vissza az időutazót.

Az 1986-os és 2001-es szobáknak - az időben való ugrás mellett - egyéb különlegessége is van: ezekben a helyiségekben egy létező család történetét rajzolják ki a tárgyak. A szobában - ahol a tévében éppen az 1986-os csernobili atomrobbanás követhető nyomon - nem műtárgyak, hanem úgynevezett demonstrációs tárgyak vannak. "Az volt a célunk, hogy a látogatók lépjenek be ide, és próbálják ki a tárgyakat" - hangsúlyozza Kemecsi Lajos, hozzátéve, hogy 2001-t azért választották dátumnak, mert ebben az évben vezették be a vizet a lakásba.

A száz évet átfogó időutazás alatt a látogatók korabeli visszaemlékezéseket, summás dalokat, cselédtörténeteket hallhatnak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár