2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elhunyt az Enola Gay legénységének egyik tagja

2010. április 9. 13:35 MTI

Elhunyt Morris Jeppson, a II. világháborúban Hirosimára atombombát dobó Enola Gay B-29-es bombázó legénységének egyik tagja.

A veterán katona 87 évesen egy Las Vegas-i kórházban hunyt el még március 30-án, felesége azonban csak most számolt be haláláról.

Jeppson, az amerikai légierő alhadnagya mindössze egy éles bevetésen vett részt, de ezzel bekerült a történelemkönyvek lapjaira. Felesége, Molly szerint férje nagyszerű ember volt, aki többször is beszélt a családnak a bombázó fedélzetén teljesített szolgálatról. "Azt mondta, csak a dolgát tette, mint ahogy a többiek is. Mindannyian így éreztek a fedélzeten" - emlékezett vissza Molly Jeppson.

Morris Jeppson pénzfeldobással került az Enola Gayre, amely az 1945 augusztusában ledobott két atombomba közül az elsővel indult útnak Hirosima japán város felé. A Hirosimára és Nagaszakira ledobott robbanótöltetek segítették a harcok lezárását a csendes-óceáni fronton, szakértők szerint az Egyesült Államok erejét is demonstrálta szövetségesei, legfőképp a Szovjetunió felé.

Az alhadnagy kerülte a háború után rázúduló reflektorfényt, de évek múltán elmondta, miként látta az 1945. augusztus 6-án történteket. "Nem ad okot büszkeségre, lesújtó volt. Szerencsétlen dolog, de talán amerikaiak százainak és még több japánnak az életét mentette meg".

Jeppson a háború után egyetemre ment, feleségével 49 éven át voltak házasok, két évtizede éltek Las Vegasban. Az egykori katona nem akart szertartást, hamvait szétszórták a nevadai sivatagban. Az alhadnagy halálával Theodore "Dutch" Van Kirk navigátor maradt az Enola Gay legénységének utolsó, még életben lévő tagja.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár