2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Múzeummal tiszteleg Chopin előtt Lengyelország

2010. március 1. 17:57 MTI

Fryderyk (Frédéric) Chopin születésének 200. évfordulóján csúcsszínvonalú múzeum átadásával tiszteleg legnagyobb zeneszerzője és zongoraművésze előtt Lengyelország.

A varsói Ostrogski-palotában lévő intézményt, amelyben a művész életét és munkásságát interaktívan, a 21. századi technika segítségével mutatják be, Lech Kaczynski államfő nyitotta meg. "Chopin zenéje napjainkban is él. Származását tekintve a zeneszerző félig lengyel, félig francia volt, de muzsikája kizárólag lengyel" - hangsúlyozta a politikus. Bogdan Zdrojewski kulturális miniszter szerint Európa legmodernebb életrajzi múzeumát adták most át.

A múzeumban található a Chopin-emlékek legnagyobb gyűjteménye. A több ezer kiállítási tárgy között ott van az a Pleyel zongora is, amelyen a művész a halála előtti utolsó években komponált. Négy emeleten mutatják be Chopin varsói gyermekkorát, franciaországi életét azután, hogy 1830-ban elhagyta Lengyelországot, külföldi útjait, amelyek során Berlinben, Drezdában és Lipcsében is megfordult, és életének utolsó éveit.

A látogatók élvezhetik a zeneszerző kedvenc virága, az ibolya illatát, hallgathatják a madárcsiripelést, amely nohant-i üdüléseit idézi fel George Sand francia írónővel. A legtöbb vitát az utolsó helyiség váltotta ki, amely a művész halálának szenteltek: egy nagy fekete tárlóban az 1849-ben Párizsban meghalt zeneszerző halotti maszkját is kiállították.

Chopin születésnapja nem pontosan tisztázott. A születési bizonyítványban és a keresztlevélben 1810. február 22. szerepel, de maga Chopin március elsejét adta meg születési dátumaként, és ma a legtöbb forrás ezt tartja valószínűnek.

Részletek az emlékév hivatalos honlapján

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár