2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Romanov hercegek maradványait találták meg Szentpéterváron

2010. február 16. 15:16 MTI

Földmunkálatok során emberi maradványokat találtak a szentpétervári Péter-Pál-erődben, s nem tartják kizártnak, hogy Romanov hercegek maradványairól van szó. A cári család teljes körű szakértői vizsgálatot követel.

Alekszandr Zakatrov, a Romanov-ház kancelláriájának vezetője az Interfax hírügynökségnek elmondta, nem kizárt, hogy a Romanov család tagjainak maradványait találták meg, erről azonban még korai beszélni. A cári család ragaszkodik ahhoz, hogy a maradványokat teljes körűen vizsgálják meg a család és az ortodox egyház bevonásával. "A genetikai vizsgálat nem elégséges, fel kell kutatni minden levéltárt és minden lehetséges tanút, s vizsgálatot a legnyíltabban kell lefolytatni, és fontos, hogy a szakértők ne akarjanak belőle politikai show-t csinálni" - mondta Zakatov.

Korábban a múzeum munkatársai jelentették be, hogy 16-17 ember maradványait találták meg, s egyes szakemberek szerint lehetséges, hogy Romanov hercegek maradványairól van szó, akiket a vörös terror idején, 1919-ben lőttek agyon. Mindeddig úgy tűnt, végleg feledésbe merült, hol temették el őket.

Julija Gyemigyenko, a Szentpétervéri történelmi múzeum tudományos igazgatóhelyettese újságírók előtt kijelentette: elég valószínűnek látszik, hogy a tömegsírba a vörös terror áldozatait temették, vélhetően télen, de haláluk feltételezett időpontja és minden egyéb adat is egyelőre csak találgatás, így még egyáltalán nem lehet arról beszélni, hogy a Romanov család tagjairól lenne szó.

Zakatov elmondta: a család azért ragaszkodik a nagyon körülményes és körültekintő vizsgálathoz, hogy nehogy ismét elkövessék a Jekatyerinburg mellett talált maradványok vizsgálatának hibáit, amelyek miatt a Romanov-ház és az ortodox egyház nem látja kellően bizonyítottnak, hogy abban az esetben a cári család tagjait találták meg.

Az ismeretek szerint 1918. július 16-ról 17-re virradó éjszaka a jekatyerinburgi Ipatyev-ház alagsorában gépfegyvertüzet zúdítottak II. Miklós cárra, feleségére, lányaikra - Anasztáziára, Tatyjanára és Olgára -, azok nevelőnőjére, a család orvosára, szakácsára és lakájára. A 9 elégetett és savval leöntött holttest maradványait 1991-ben találták meg. A cári család tagjait - többek között a Romanovokkal rokonságban álló Fülöp edinburghi herceg DNS-mintáinak segítségével - azonosították.

A cárt 1998-ban temették újra a szentpétervári Péter-Pál-erődben, a cári család tagjainak hagyományos temetkezési helyén, de a Romanov család és az ortodox egyház a mai napig nem tekinti kellően bizonyítottnak, hogy valóban a cár maradványait találták meg. Később, 2007-ben további maradványokat találtak, amelyeket immár még alaposabb genetikai vizsgálatnak vetnek alá a világ számos vezető tudományos intézetében.

Tavaly januárban zárult le a nyomozás, amely II. Miklós cár és családja halálának körülményeinek tisztázására indult. A Romanov-ház peres úton próbálja elérni, hogy II. Miklóst nyilvánítsák politikai üldözés áldozatának és rehabilitálják.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár