2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kétezeréves császári bronzszekerek Sanghajban

2010. január 26. 12:20 MTI

Több mint kétezer évvel ezelőtt készült és eddig Kína első császárának mauzóleumában pihent az a két bronzszekér, amelyeket a tervek szerint az idei sanghaji világkiállításon csodálhat majd meg a nagyközönség.

A Csin Si Huang-ti (Qin Shi Huangdi i.e. 259-210) császár mauzóleumában őrzött bronzszekerek kiállításának terve egyenlőre még a Kulturális Örökségek Állami Igazgatóságának jóváhagyására vár - mondta Csu Hszüe-ven (Zhu Xuewen), a Hszianban működő Huang-ti síremlékmúzeum egyik kutatója. "Sanghajból már érkezett egy csoport a múzeumba az előmunkálatok elvégzésére. Biztosnak kell lennünk benne, hogy örökségünk darabjai biztonságban lesznek, ha végül útnak indulnak a világkiállításra" - tette hozzá.

A szekereket 1980-ban a Sanhszi (Shaanxi) tartománybeli Lintong megyében lévő császári mauzóleumtól mintegy 20 méterre, egy áldozati gödörben találták meg. Elhelyezkedésük leginkább a díszkísérethez volt hasonló. Az első szekér elé befogott négy bronzból készült ló gyeplőjét egy esernyő alatt álló császári hivatalnok tartotta, míg a szintén négy ló vontatta hátsó szekeret két fülke díszítette. A férfiak és a lovak nagyjából fele akkorák, mint életnagyságban, és feltehetőleg i.e. 210-ben, a mauzóleum megépítésének idején készítették őket.

A szekerek nagyjából olyan idősek, mint a szintén Csin Si Huang-ti nevéhez fűződő agyaghadsereg. Ám a világjáró cseréphadsereggel ellentétben, a bronzszekereket tilos kivinni az országból - mondta a szakember.

Az első Kína által szervezett világkiállítás május 1-től október 31-ig tart majd nyitva és eddig 192 ország, valamint 50 nemzetközi szervezet jelezte részvételét. A kiállításon a legújabb építészeti és műszaki fejlesztések kapnak majd helyet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár